Magánvélemény: kinek van igaza?

Ukrajna hatalmas műbalhét kreált az új magyar–orosz gázszerződés miatt. A gondosan és módszeresen felépített magyarellenes képre ezzel jól rátudnak aggatni újabb darabokat.

Dunda György

Egészen biztosan előre készültek erre, nem spontán jutott a kijevi külügy eszébe, hogy Magyarországot „leárulózzák”. A kifogásolt gázkontraktus már augusztusban nyilvánosságra került, de az ukrán fővárosban az elmúlt egy hónapban valamiért hallgattak róla. Hiú ábránd volt azt remélni, hogy valóban elmozdultak a holtpontról a kétoldalú kapcsolatok, a fejlemények tükrében Kijev csak imitálhatta a párbeszéd javulását, a háttérben folyt az aknamunka. Egy elromlott viszony korrekciójához kevés az, ha azt csak az egyik fél óhajtja, ezt Budapestnek is be kell látnia…

A legújabb ukrán támadás elég gyenge lábakon áll, ám ettől függetlenül félő, hogy sok kellemetlenséget okoz még nekünk. Szijjártó Péter érvelése több, mint meggyőző, hiszen valóban: mi köze van Ukrajnának ahhoz, hogy Magyarország kivel és miről állapodik meg? Mint ahogyan Budapest sem kérheti számon Kijevtől, hogy kikkel működik együtt. Különösen nem kérheti számon egyik ország a másiktól, hogy akkora stratégiai súllyal bíró kérdésben, mint az energiabiztonság, ki és miként dönt.

Amennyiben az ukrán kirohanás következetes lenne, akkor Kijev nem is engedte volna leszállni Angela Merkel leköszönő német kancellár gépét Boriszpilben, hiszen a német politikus asszonynak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Ukrajna minden tiltakozása ellenére csak megépült az Észak Áramlat-2 gázvezeték, ami aztán valóban nagy csapást mér az ország energiabiztonságára, tranzitszerepére és geopolitikai jelentőségére. De ezen logika mentén kérdem én, miért utazott el az ország vezetője Washingtonba, hiszen Joe Biden amerikai elnök jóváhagyása is kellett az említett gázvezetékre.

Magyarországon kívül a fél Európa orosz gázt vásárol, s ugyanúgy átfognak térni más, olcsóbb, megbízhatóbb és jobb szállítási útvonalakra. Kíváncsian várom, velük miként fogja összerúgni a port Kijev.

Az a hivatalos Kijev, amelyik ha nem csinálna politikai ügyet a gázkérdésből – és nem más országoktól vásárolna ugyanúgy orosz gázt, mintha azt közvetlenül a Gazpromtól venné –, akkor a jelenleginél az sokkal olcsóbb lenne a lakosság számára. Így viszont a fogyasztók fizetik meg egyes vezetők makacs politikai álláspontjának az árát.

Nem tudom, mivel fog zárulni az ismét fellángoló ukrán–magyar szembenállás, félő, hogy egyesek rajtunk verik le a dühüket, ám azt biztosan tudom, hogy ebben a vitában melyik félnek van igaza…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó