Tízmilliárdokat nyel le a feketepiac

Az elmúlt években jelentősen nőtt a feketegazdaság hálózata. Ukrajnában igen könnyű a termelőknek, a szállítóknak és az értékesítőknek az árnyékban maradni.

A fentebbiek azon a fórumon hangzottak el, melyet a belügyminisztérium bázisán rendeztek, s melyen létrehozták az üzleti tevékenységet védő hivatalt.

A tanácskozáson megállapították: a feketegazdaság évente milliárdokkal károsítja meg az államot, s elsősorban a szeszes ital, a dohányáru és az üzemanyag piacán virágzik.

A szakemberek értékelése szerint az alkohol tartalmú italok 50 százalékát a hivatalos utat megkerülve állítják elő, és a termék legnagyobb részét „hétköznapi” üzleteken keresztül adják el. Ezzel a módszerrel évente 11-12 milliárd hrivnyával károsítják meg a költségvetést.

A dohányáruk feketepiaca 2016-ban az ágazat 1 százalékát, 2020-ban már 16 százalékát uralta. Az illegális termékek 70 százalékát az országban állítják elő. Az ügyeskedők évi extra bevétele mintegy 11 milliárd hrivnya.

Az üzemanyag-értékesítés után járó jövedéki adó elcsalása tavaly 19 milliárd hrivnyás kárt okozott az államnak. A szám az idén 1 milliárddal növekedhet. Mivel ez az adó teljes mértékben az útépítési alapba kerül, ebből az összegből minden esztendőben új utat lehetne építeni Kijev és Cserkacsi között – állapítja meg a zn.ua.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó