Fontos újítások a járművezetők számára ● Kárpáti Igaz Szó

Változnak a szimbólumok, az érvényességi idők és a vizsgafolyamatok is.

A leendő sofőrök hamarosan számos újítással szembesülnek az okmányok kiállítása és a vezetéshez való jog tekintetében. A változtatásokat a Miniszteri Kabinet vonatkozó rendelete tartalmazza, melyek rövidesen hatályba is lépnek.

Bujdosó Ivett

A belügyminisztérium sajtószolgálata szerint az egyik legfőbb módosítás a jogosítvány 12. oszlopában megjelenő 78-as kód. Ez a gyakorlati vizsga automata sebességváltóval rendelkező járművön történő letételét jelzi. Az ilyen szimbólumot tartalmazó jogosítvánnyal rendelkezők kizárólag automata sebességváltóval felszerelt járműveket vezethetnek, ennek hiányában pedig a kategóriának megfelelő kitétel nélküli gépkocsit. A változás a korábban vezetői engedélyhez jutott sofőröket nem érinti.

Emellett meghosszabbították a belügyminisztérium szolgáltató központjaiban sikeresen letett elméleti vizsga eredményének érvényességét, melyet három hónapról két évre emeltek. Ez az időszak azonban nem haladhatja meg az autóiskolában szerzett tudást bizonyító okmány érvényességi idejét.

A járművezetők mentesülnek a vezetési készségeket igazoló dokumentumok benyújtásának kötelezettsége alól, amennyiben alacsonyabb vagy pótkocsi használatát igénylő kategóriát nyitnak.

Változik a jogosítványokon megjelenő vezetői korlátozások megjelenítési formája is. Mostantól – az Európai Unióban elfogadottakhoz hasonlóan – kódok informálnak az esetleges tilalmakról. Ide tartoznak az egészségügyi korlátozások, a technikailag módosított járművek, a személyre szabott korlátozások jelölései.

A változások a vizsgák lebonyolítására vonatkozó folyamatokat is érintik. Két kategória egyidejű megnyitásakor a vizsgát – a B1, B, BE kategóriákat kivéve –a magasabb kategória alapján teszik.

A C és C1 kategória megnyitásakor az elméleti és a gyakorlati vizsgát csak a C kategóriában kell letenni.

Az újítások a Miniszteri Kabinet állásfoglalásának hivatalos publikálása után lépnek életbe. Az automata sebességváltót jelölő módosításra azonban három hónapot kell várni.

Több ezer hrivnyás bírság: mire figyeljenek oda a motorok és robogók vezetői?

 

Világszerte hiány van kamionsofőrökből │ KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó