Széljegyzet: Vak-cina – avagy az oltás ára

Az ember nem győzi követni azt a rengeteg hírt, ami megjelenik manapság az oltással, karanténnal, korlátozásokkal kapcsolatban. Újra sárga zóna – hol, meddig, milyen szabályok vonatkoznak ránk? Új Covid-igazolvány – kinek, mikortól, hogyan szerezhetem meg? Kötelező az oltás – micsoda, nekem is, ki talált ki ilyet?

Simon Rita
Simon Rita

Káosz, fejetlenség. Ilyen például a Gyija alkalmazásban megjelenő oltási igazolás. Ahhoz, hogy az ember „hitelesítse” a személyazonosságát, az alkalmazásba belépve egy sor mozdulatot (pislogás, a fej elfordítása, oldalra döntése stb.) kell elvégeznie, hogy egyáltalán igényelhesse az igazolást. Miután „jól elszórakozott”, vagy megjelenik az oltási igazolása, vagy nem. Ugyanis, ha az oltóközpontban valamit elírtak az adatok bevitelénél, esetleg a családorvos nem jegyezte fel a páciens identifikációs számát és azt, hogy hol volt kiállítva a személyi igazolványa, akkor bizony nem fog megjelenni a tanúsítvány a telefonjában. Akkor sem igényelheti, ha még csak egy adagot kapott meg, ugyanis hiába mondták, hogy lesz sárga (az oltás első adagját igazoló) meg zöld (mindkét adagot igazoló) színű tanúsítvány, a Gyijában ez a funkció még nem elérhető, és csak akkor jelenik meg a védettségi igazolvány, ha már mindkét vakcinát megkaptuk.

Augusztusban még azt mondták, nem fogják kötelezővé tenni a tanárok számára az oltást, mivel tekintettel kell lenni arra, hogy az mindenkinek egyéni döntése, illetve valakinek allergiája, krónikus megbetegedése is lehet, ami alapból kizáró ok. A napokban azonban erre fittyet hányva már azt javasolták a szakminisztériumban, hogy többek között az oktatási intézmények munkatársainak is tegyék kötelezővé a vakcinációt.

És a legújabb hír: az óvodákban és az iskolák alsó osztályaiban a járványügyi helyzettől függetlenül akkor sem vezetnek be karantént, ha nincs meg a dolgozók 80 százalékos átoltottsági aránya.

Egy héttel korábban az oktatási szaktárca azt is részletezte, hogy oltás nélkül is lehet oktatni, amennyiben a személy igazolja, hogy már átesett a betegségen és meggyógyult, vagy negatív PCR-teszt eredményt tud felmutatni. Utóbbi – révén, hogy 72 óráig érvényes, és többszáz hrivnyába kerül – nem megoldás annak, aki mindennap bejár dolgozni, a betegségen átesettek igazolása pedig még csak fejlesztés alatt van, és elviekben csak októbertől lesz elérhető (ha egyáltalán sikerül addig elkészíteni). Ez 180 napig érvényes.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.

Ez tiszta sor, mindig vannak kiskapuk. Bizonyára azok, akik elvi okokból nem szeretnék, vagy nem engedi az egészségi állapotuk, hogy éljenek az oltás lehetőségével – ám kötelezik rá –, más utat találnak.

Most már csak az a kérdés, hogy ezeknek a trükközéseknek és kényszerítéseknek mi az ára (ukránul „ciná”-ja)? Nem, nem csak a(z) (ál)vakcina pénzbeli értékéről beszélek. Nem tudjuk, milyen árat fizetünk azért a jövőben, ha most beoltatjuk magunkat, illetve ha nem…

Forrás:
KISZó/Simon Rita

Post Author: KISZó