Miről tárgyalna Putyin Zelenszkijjel?

PutyinZelenszkij RUS - UA

Az orosz sajtóban kiszivárgott, miről tárgyalna Vlagyimir Putyin elnök ukrán kollégájával.

A Komerszant információira hivatkozva az Unian hírügynökség megjegyzi, a Kreml még korábban elküldött Kijevnek egy 12 pontból álló csomagot, ami a két államfő találkozójának az alapját képezhetné. Az ukrán médium megjegyzi, a javasolt pontok között egyáltalán nem szerepel a Krím ügye, s Donbászt is csak egyszer említi az állítólagos dokumentum.

A 12 pontos javaslatcsomagban az orosz fél azt javasolja, állítsák helyre a teljes értékű diplomáciai viszonyt, ismét foglalja el állomáshelyét a moszkvai ukrán, valamint a kijevi orosz nagykövet. Emellett az orosz fél azt szeretné, ha megszűnnének a kölcsönös gazdasági-kereskedelmi korlátozások, illetve eltörölnék a természetes és a jogi személyekre kiszabott szankciós intézkedéseket. Továbbá kezdeményeznék a két ország közötti személyszállítás visszaállítását.

Az orosz fél javaslati között fontos pontként szerepel, hogy a két ország 2022 decemberéig készítse el az új gázszállítási és -tranzit megállapodás tervezetét, merthogy a jelenleg érvényben lévő 2024-ben lejár.

Krímről nincs szó a dokumentumban, Donbász kapcsán pedig azt üzente a Kreml Kijevnek, hogy támogatja az ukrán hatalom párbeszédét a kelet-ukrajnai felkelőkkel a donbászi térség békéjének megteremtése érdekében.

Az idén már több alkalommal is felmerült egy Putyin–Zelenszkij találkozó lehetősége, de érdemi szakaszba nem jutottak ezek a folyamatok.

Kijev szerint Putyint rosszul informálják, mégis kellene találkoznia az ukrán elnökkel

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó