Zicherman Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás Magyarország Ungvári Főkonzulátusán ● Kárpáti Igaz Szó

Zicherman Sándor ungvári születésű nemzetközileg elismert festő-, szobrász-, éremművész és grafikus alkotásait felvonultató tárlat nyílt csütörtökön Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Szabó Sándor

Dr. Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja Bacskai József főkonzul nevében is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a külképviselet évek óta folytatja azt a hagyományt, és kulturális diplomáciai tevékenységet, amellyel kiállítási lehetőséget biztosítanak a kárpátaljai művészek számára. A diplomata kiemelte, hogy Kárpátalján jelentős múltja van a képzőművészetnek és a gazdag hagyományokra épülő képzőművészeti alkotóköröknek. Mivel Zicherman Sándor nem lehetett jelen a megnyitóján, a tárlat létrejöttéért Cseh Áron köszönetet mondott Kovács László műgyűjtőnek, aki a főkonzulátus rendelkezésére bocsátotta a kiállítás anyagát.

Bohdan Andrijiv köszöntőjében példaértékűnek nevezte azt, ahogy a külképviselet kiveszi a részét a város kulturális életében. Ungvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy Zicherman Sándor közreműködésével alakult meg az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskola, amelyhez hasonló mindössze öt van az egész országban.

Olekszandr Bilak a megyei közigazgatás eurointegrációs főosztályának vezetője Anatolij Poloszkov megyevezető nevében köszönetet mondott a külképviseletnek, hogy évek óta teret és lehetőséget biztosít a kárpátaljai képzőművészek alkotásainak bemutatására. Rámutatott arra, hogy a kárpátaljai képzőművészet népszerűsítésével, az ungvári külképviselet hozzájárul a régió népszerűsítéséhez is. Kiemelte, hogy az ilyen események, és közös tárlatok elsimítják azokat a problémákat, amelyek mostanság terhelik a két ország viszonyát.

Volodimir Mikita akadémikus, ungvári festőművész is elismerően szólt Zicherman Sándorról, akit rendkívül produktív képzőművésznek jellemzett. Erfán Ferenc grafikus-festő és iparművész, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy Zicherman Sándor munkáin jól érződik a Erdélyi Béla és Boksay József alapította kárpátaljai festőiskola hatása, amelynek ő az egyik növendéke. Hozzátette: annak ellenére, hogy a művész évtizedek óta távol él otthonától az egyik meghatározó kortárs festője a vidéknek.

Végezetül Kovács László műgyűjtő tolmácsolta Zicherman Sándor üdvözletét és megköszönte a külképviseletnek, hogy lehetővé tették a kiállítás létrejöttét.

„Ha megnézik a munkáimat, láthatják, hogy igyekszem harmóniára, optimizmusra, életszeretetre törekedni. Sok napsugarat és rendet igyekszek belevinni a munkáimba. Mivel a minket körülvevő világ annyira destruktív és rendetlen, arra törekszem, hogy legalább a képeimen legyen valami rend”így mesélt korábban munkásságáról a művész.

Zicherman Sándor 1989-ben települt át Magyarországra, azóta családjával Budapesten él. 1990-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A volt Szovjetunión és Magyarországon kívül mintegy húsz országban mutatták be sokoldalú művészetének nagyszerű alkotásait.  Mozaikjai és köztéri emlékművei ma is több orosz városban megtalálhatók, munkái közgyűjteményekben szerepelnek elsősorban a volt Szovjetunió múzeumaiban, illetve művei megtalálhatók számos európai ország -, valamint Kanada, Japán, Dél-Afrika és az Amerikai Egyesült Államok több magángyűjteményében is. A hagyományos kárpátaljai festészet értékeit megőrizve és továbbörökítve alkot, elmondhatjuk, hogy szinte minden művészeti ágban otthon van, képein a klasszikus vonások és a posztmodern stílus jegyei keverednek. A művész elmondása szerint bármely táján járjon is a világnak, mindenütt kárpátaljainak érzi magát: egy kicsit magyarnak, egy kicsit orosznak, egy kicsit ruszinnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó