Gépkocsivásárlás kölcsönből – mennyi az annyi? │KISZó-háttér

A hazai bankok nyitottak, a vásárlók merészek

A legtöbb ukrán család rövid, esetleg hosszú távú tervében szerepel az autóvásárlás. Tehetsége, fantáziája szerint ez többnyire a használt gépkocsik felé orientálja a potenciális vevőt.

Bujdosó Ivett

Az álomautó beszerzésére többféle megoldás kínálkozik. Az egyik az itthoni használtautó-piac, másik lehetséges megoldásként pedig az Európai Unió gépkocsi-kereskedéseit tartják.

A 2020-as évben az Ukrajnában nyilvántartásba vett járművek közül csak minden ötödik volt új.  

Ami azonban a vásárlók valamennyi kategóriájára jellemző az az, hogy egyszer mindannyiuk új gépkocsival szeretne furikázni. Nos, erre most nyitottak a hazai bankok, melyek egy része akár 0,01 százalékos kamatra kínál autóvásárlásra felhasználható kölcsönt.

Utánajártunk, mennyi az autóhitelek reális kamatlába, hogyan lehet hozzájutni, illetve mennyi pénzre van szükség mindehhez.

A hitelbe vásárolt autók elterjedésében hathatósan közreműködtek a kereskedések is. A múlt évben 85,5 ezer új gépkocsi talált gazdára, ebből minden ötödiket hitelből vásárolták.

A nagy autókereskedők még magasabb eladási rátával rendelkeznek.

Érdekesség, hogy minél olcsóbb az autó, annál többen vásárolják hitelbe.

Például a PSA Ukraine vállalatnál, amely a Peugeot, a Citroen, az Opel és a DS márka ukrán importőre, a hitelértékesítések aránya a teljes kiskereskedelmi értékesítés 25 százaléka.

A Hyundai Motornál a vevők egyharmada él a kölcsön lehetőségével, a Renault Ukraine cégnél pedig minden második autót hitelprogramokon keresztül értékesítenek.

Az UkrAVTO vállalat autókereskedelmi hálózatában a Chery márkából vásároltak a legtöbbet hitelre. 

Félreértés ne essék, a hitel lehetőségét a prémium szegmens ügyfelei is használják. Az ilyesfajta értékesítések aránya azonban lényegesen alacsonyabb. A Mercedes-Benznél a vásárlók mindössze 9 százaléka kér hitelt.

A 72 bankból 18 foglalkozik autóhitellel.

A valóságban azonban a 0,01 százalékos hitelhez nem is olyan egyszerű hozzájutni. Itt a vásárló készpénztartaléka a döntő.

Amennyiben a későbbi autótulajdonos ki tudja fizetni a vételár 70 százalékát, úgy akár 8 éves időtartamra is megkaphatja a kölcsönt. 50 százalékos első befizetés esetén 2-3 év a futamidő. Akinek a vételár mindössze 10-20 százalékára van pénze, annak a kölcsönt csak egy évre adják. Micsoda paradox helyzet.

Egyes pénzintézetek alsó korhatárt is meghatároztak. A legtöbb banknál ez 21 év, ám van, ahol 25 év alattiak nem igényelhetnek kedvező feltételekkel autóhitelt.

További fontos követelmény a hivatalos munkahely és a folyamatos jövedelemforrás megléte.

A vásárlónak tudnia kell azt is, hogy a 0,01 százalékos kamaton felül megfizetendő a banki szolgáltatások díja, amit általában az összeg 2,5 százalékában határoznak meg. Emellett a hitelbe vásárolt gépkocsikra kötelező a CASCO (5-7%) és a baleseti biztosítás (0,55%) megkötése, a vásárlónak pedig életbiztosítás is szükséges. Ha mindezt összeadjuk, a valóságban a kölcsönre évi 10-12 százalék rakódik.

A bankok különösen odafigyelnek arra, hogy bebiztosítsák magukat a „hálátlan” kuncsaftoktól. Az Oscsadbank például a késve befizetett törlesztőrészlet minden egyes túllépett napjáért 34 hrivnyát számol fel.

Ezen információk birtokában minden vevő maga döntheti el, igényli-e a „0,01 százalékos” kölcsönt.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó