Inzulint E-receptre – Új rend szerint „gyógyszerezik” a cukorbetegeket │KISZó-háttér

Október 1-től megváltozott a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen inzulinellátás rendje. Ezentúl az Elérhető gyógyszerek programban szereplő orvosságokhoz hasonlóan térítésmentesen juthatnak hozzá a páciensek a készítményhez, amelynek árát a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat fogja finanszírozni.

Magyar Tímea

– A betegek csakis elektronikus recept útján jutnak hozzá az inzulinhoz, amelyet először az endokrinológus orvos állít ki számukra. Szakorvosaink sikeresen regisztráltak a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat honlapján és továbbképzésen vettek részt, melyen elsajátították az úgynevezett inzulinkezelési terv kiadásáról szóló tanfolyam elméleti alapjait, mondta el lapunknak Anatolij Psenicsnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője. Hozzátette, azoknak a pácienseknek, akiknek október 10-15-ig még elegendő inzulin áll a rendelkezésükre, az endokrinológusnál esetleges kialakuló sorok, az elektronikus nyilvántartási rendszer leterheltségének elkerülése érdekében nem kell azonnal az orvoshoz sietniük. Ezenkívül az érintetteknek érdemes ellenőrizniük a családorvosuknál, vajon minden adatuk, azon belül a telefonszámuk, szerepel-e a vele kötött szerződésben, ugyanis az elektronikus recept számát oda fogják megkapni.

– Kárpátalján jelenleg 6251 inzulinfüggő diabéteszest és 80 másodlagos diabétesszel élő személyt tartunk nyilván – tudtuk meg Olga Oleksziktől, a megye főendokrinológusától. – Az eddigi gyakorlattól eltérően mostantól már nem csupán az endokrinológusnak, hanem a családorvosnak is jogában áll kiírni a receptet az inzulinra.

Először az endokrinológus készíti el az inzulinkezelési tervet az elektronikus nyilvántartási rendszerben, s a későbbiekben ennek alapján a háziorvos is kiállíthatja a receptet, mellyel a beteg elmegy a patikába és megkapja a készítményt. Hogy kihez fordul a későbbiekben, azt a beteg önállóan döntheti el.

A szakember elmondása szerint, mint minden új kezdetre, sajnos erre a rendre való áttérés sem zajlik akadálytalanul. Az elektronikus rendszer egyes funkciói csak az elmúlt napokban váltak hozzáférhetővé, de a szakorvosok számára már elérhetőek, lassan beindul a rendszer.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy október 1-től az év végéig 660 millió hrivnyát utaltak ki inzulinra. Ez az összeg elegendő a páciensek térítésmentes ellátására, és mint fentebb említettük, az inzulin bekerült az elsősorban krónikus betegek készítményeit kedvezménnyel vagy teljesen ingyenesen biztosító Elérhető gyógyszerek programba.

Október eleji adatok szerint országszerte a négyszeresére nőtt azon patikák száma, amelyekben a diabétesszel élők ezentúl beszerezhetik a számukra életmentő szert.

560 jogi személy 5300 gyógyszertárban értékesíti az inzulint, miután szerződést kötött a Közegészségügyi Szolgálattal, amely megtéríti számukra a készítmény árát.

További 60 jogi személlyel folyamatban van a szerződéskötés, ami újabb 200 gyógyszertárt jelent. Eddig mindössze 1400 patikában tudták beszerezni a szert a cukorbetegek. Az elektronikus recept azért kényelmes, mivel azzal a páciens lakhelyétől függetlenül, bármely erre jogosult patikában megkaphatja az inzulint. Hogy melyek ezek, többnyire a +inzulin matrica figyelmeztet. A gyógyszertárak listája felől a 1677-es telefonon is lehet érdeklődni.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó