Meghalt Viktor Brjuhanov, a csernobili erőmű első igazgatója

Életének 85. évében, 2021. október 13-án elhunyt Viktor Brjuhanov, a csernobili atomerőművet az 1986-os katasztrófa idején vezető igazgató – közölte az atomerőművet üzemeltető állami vállalat Facebook-oldalán.

A közleményben kiemelik, hogy Brjuhanov részt vett a csernobili baleset következményeinek felszámolásában, nem sokkal később második kategóriás rokkantnak minősítették.

Brjuhanovot 1969 végén nevezték ki a leendő atomerőmű igazgatójává. A 70-es évek elején érkezett Csernobilba, hogy megszervezze az erőmű és a város, Pripjaty építését. Az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa után menesztették tisztségéből, és kizárták a kommunista pártból.

A katasztrófa után egy évvel, 1987 júliusában Csernobil kultúrházában zajlott a felelősök elleni per. Összesen nyolc vezető és dolgozó felelősségét vizsgálták: az  egyik első számú vádlott Viktor Bruhanov igazgató volt. 1988. július 29-én a három főbűnösnek tartott vezetőt: Brjuhanovot illetve az erőmű főmérnöke, Nyikolaj Fomint és helyettese, Anatolij Gyatlovot 10-10-10 évre ítélték a biztonsági előírások be nem tartása miatt. A volt igazgatót 1991. szeptember 30-án feltételesen szabadlábra helyezték.

Brjuhanov a börtönből való szabadulása után a kísértetvárosban, Pripjatyban telepedett le és a Csornobili Atomerőműben dolgozott, mint a műszaki osztály vezetője, 1992-től éveken át az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium alkalmazásában állt.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat 2021. április 26-án nyilvánosságra hozott a csernobili katasztrófával kapcsolatos titkos iratokat, köztük Brjuhanov első jelentését a szovjet vezetéshez. Ebben az atomerőmű igazgatója azt írta, hogy a helyzet rendben van Pripjaty városában és a környező területeken, a sugárzás szintje pedig ellenőrzés alatt áll.

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó