Versekből ihletett grafikák ● Kárpáti Igaz Szó

Holló Katalin grafikus, keramikus kiállításának megnyitójára hétfőn, a beregszászi konzulátus Munkácsy Mihály Galériájában került sor. Beke Mihály András első beosztott konzul örömmel konstatálta, hogy újra kiállításokat szervezhetnek a külképviseleten. Ezúttal egy Kárpátaljáról Budapestre elszármazott művész, Holló Katalin munkáit tekinthetők meg.

Hegedűs Csilla

– Stílusát nem a környezetünkben található tárgyak és formák  leképezése, hanem elvont, absztrakt gondolkodás, technikai sokszínűség és igényesség jellemzi. Ezzel a legkorszerűbb művészi törekvésekkel mutat rokonságot, némileg szakítva a kárpátaljai tradíciókkal. Grafikái vallomások a világról, az emberről, a szűkebb és tágabb környezetről. A legbelső világát hozzák felszínre. Ahány vonal, annyi forma, annyiféle érzelem, észlelés, emlék, absztrakció. Jelszimbólum, lenyomat az élet dolgairól, a mindenség harmóniájáról, egyensúlyáról – fogalmazott  Szilágyi Mátyás főkonzul.

Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke kifejtette, a művész képein avantgárd gondolat- és formavilág jelenik meg, ezek elgondolkodtató és együttgondolkodásra inspiráló munkák.

Holló Katalin arról vallott, hogy mindig csak a gondolatait veti papírra.

– Amit más szóban mond el, azt én vonalakban fejezem ki. A grafika az, ami a legközelebb áll hozzám, hiszen lehetnék festő is, de a rajz, a vonalak azok, amivel ki tudom magamat, lelkivilágomat fejezni. Soha nem komponálok előre, mindig spontán jönnek a gondolatok. Ezek az én novelláim, verseim, de sokszor valóban költemények ihletnek meg, és tulajdonképpen ahhoz illusztrálom a rajzaimat – fejtette ki a művész.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó