Ukrajnában átlépte a 60 ezret a Covid-betegség következtében elhunytak száma

Ukrajnában péntekre átlépte a hatvanezret a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál, az egészségügyi minisztérium által közölt adatokra hivatkozva.

Az utóbbi időben jelentősen felgyorsult a halálozási arány növekedése, csak ez elmúlt három napban 1085 halálos áldozatot követelt a járvány.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy rádióinterjúban elmondta, hogy az országban 55,5 ezer kórházi ágyat készítettek fel Covid-betegek fogadására, és ezeknek már több mint a fele foglalt. Hozzátette, készen állnak arra, hogy szükség esetén az ágyak számát 70 ezerig növeljék.

Közben a vörös kategóriába sorolt dél-ukrajnai Herszon megyében péntektől életbe léptek a legszigorúbb járványhelyzet szerinti intézkedések: a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

Péntekre Kijev megye is átkerült a fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolású régiók közé, amelyeknek száma így 18-ra nőtt és már csak hét régió – köztük a főváros, Kijev és Kárpátalja – maradt a sárga színnel jelölt, enyhébb kategóriában. A legenyhébb – zöld – besorolásban már egyetlen régió sincs.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy pénteki rádióinterjúban kijelentette, hogy nagy valószínűséggel megkezdik az emlékeztető, azaz harmadik oltás beadását is, de az sem kizárt, hogy két dózis ismétlőoltásra is szükség lesz. Arra nem tudott válaszolni, hogy ezeknek az oltásoknak a beadása mikor kezdődhet. Emlékeztetett rá: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az elsődleges cél, hogy minél többen kapják meg legalább az első két dózist.

Ukrajnában péntekre 13 624-gyel 2 610 899-re nőtt az azonosított új fertőzöttek száma, de több mint ötezer fertőzöttnél kevesebbet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy csütörtökön munkaszüneti nap volt, és ilyenkor kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek.

Az elhunytak száma 202-vel 60 137-re emelkedett, az aktív betegeké pedig csaknem kilencezerrel 234 180-re.

Forrás:

Post Author: KISZó