A cél – a korlátolt képességű emberek integrálása ● Kárpáti Igaz Szó

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ lakosságának egytizede fogyatékos. Ukrajnában több mint négymillió ember él testi vagy mentális fogyatékkal. A társadalomba való beilleszkedésük segítése fontos állami feladat, ám a hivatalos szervek sokszor tehetetlenek. A szociális és munkaügyi rehabilitációval, valamint szakmai tanácsadással foglalkozó megyei Vibir központ viszont évek óta sikeres munkát végez a fogyatékkal élők támogatása terén Kárpátalján.

Magyar Tímea

Legutóbbi projektjüknek, mely a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna határon átnyúló együttműködési program 2014-2020 keretében valósult meg, az volt a célja, hogy javítsák a korlátozott képességű emberek életminőségét és felhívják a lakosság figyelmét az ilyen emberekre és szükségleteikre.

Az Egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása a szociális intézményekben elnevezésű projekt részleteibe, melyet a világjárvány miatti karanténok kapcsán a jövő év tavaszáig meghosszabbítottak,  Vaszilina Markó, a Vibir elnöke, a program koordinátora és a központ más munkatársai engedtek betekintést. Az elnök elmondása szerint nincs okuk panaszra, mivel a karanténintézkedések közepette is hatékonyan tudtak dolgozni és sikerült néhány célkitűzésüket elérni. Például megejtették munkatársaik és a központtal együttműködő  társszervezeteik munkatársainak továbbképzését, melyekre Kárpátalján és Szlovákiában került sor.

A tréningeken értekeztek a különféle rehabilitációs módszerekről, a problémás kliensekkel való kommunikációról, a csökkent munkaképességű személyek önálló életre való felkészítéséről.

A projektnek köszönhetően ezenkívül sikerült korszerűsíteni a Vibir központ anyagi-műszaki bázisát, valamint rehabilitációs tornagyakorlatokat tartalmazó oktató videókat készíteni.

– A krízishelyzet közepette is dolgozunk és megpróbálunk minél több embert bevonni a társadalmilag hasznos munkába. A projekt jó alapul szolgál ahhoz, hogy a fogyatékkal élő fiatalok és az idősebbek is hasznossá tudják magukat tenni és megszabaduljanak kisebbrendűségi érzésüktől. Ugyancsak fontosnak tartjuk, hogy leküzdjük a társadalomban elterjedt sztereotípiákat – fogalmazott a projektvezető.

Az Ungvári Városi Tanács is csatlakozott a programhoz. Viktorija Tarahonics, a nemzetközi kapcsolatokért felelős osztálya vezetője elmondta, sikeresen megújították több csökkent munkaképességű emberekkel foglalkozó jótékonysági szervezet, így a Karitasz, a Nagyija, a Doroha zsittya, a Scsasztlivi gyiti műszaki bázisát, új többfunkciós elektromos székeket, emelőket stb. vásároltak. Karina Karapetyan pszichológus kifejtette, nem csupán a fogyatékkal élők fizikai, hanem lelki rehabilitációjával is sokat foglalkoznak. A mentálhigiénés szakemberek a megyeszékhelyen kívül a Munkácsi és a Szolyvai járásban is tevékenykedtek, amikor korlátozott volt a szabad mozgás, online tanácsadással segítették a rászorulókat, próbálták minél jobban motiválni őket arra, hogy legyenek aktívak, ne zárkózzanak el a társadalmi élettől.

A fizikai rehabilitáció keretében egyéni és csoportos foglalkozásokon is javítják a korlátozott képességű emberek mozgását.

Az érintettek részvételével készítettek videókat, melyek így sokkal hitelesebbek és maguk a rokkantak is szívesebben fogadják tőlük a tanácsokat, mondta el Mikola Piljavszkij fizikoterapeuta. A projekt első szakaszában 400 személynek tudtak segíteni a szakemberek.

Vaszilina Marko még egy fontos problémára hívta fel a figyelmet. A digitalizáció és az általa elérhető világháló sajnos elkerüli a csökkent munkaképességű embereket, mivel csekély anyagi lehetőségeik miatt nem engedhetik meg maguknak az okostelefonokat.

Holott a mozgásukban korlátozott emberek számára fontos lenne, hogy legalább a virtuális térben tartsák egymással és a világgal a kapcsolatot.

Ez ügyben az állami szervek segítségét fogják kérni, mondta a projektvezető, aki hozzátette, központjukban a koronavíruson átesett személyek számára speciális légzőgyakorlatokkal próbálnak segíteni, hogy megkönnyítsék a rehabilitációjukat.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó