„A közös munka tesz minket erőssé” │KISZó-interjú

Két ember, egy cél: maradandót alkotni. Kürti Ákost és feleségét, Flórát a folytonos tenni akarás vezérli. Lépésről lépésre, tudatosan haladnak céljaik felé.

Varga Brigitta

– Hogyan kezdődött az egész?

– Flóra: 12 éves voltam, mikor elkezdtem fotózni. Sokáig űztem hobbi szinten ezt a tevékenységet, majd másfelé sodort az élet, könyvelő lett belőlem. Tanulmányaim végeztével, a többi fiatalhoz hasonlóan, egy szebb jövő reményében külföldi munkavállaló lettem. Ott ismerkedtem meg a férjemmel, Ákossal. Egy helyen dolgoztunk. A fotóművészet őt is érdekelte, így a megtakarított pénzünkből beszereztünk egy egyszerű gépet. Ezt követőn minden szabadidőnket a természetben töltöttük, és megörökítettük az élővilág apró csodáit. Később meghívást kaptunk egy görögországi esküvőre, de nemcsak vendégként, hanem fotósként is. Ez volt az első, éles bevetésünk. Mindenkinek nagyon tetszettek a képeink, az, ahogy megragadjuk és lencsevégre kapjuk a pillanatot. Rengeteg biztatást és támogatást kaptunk, hogy igenis vágjunk bele.

– Ákos: Mindketten nagyon fiatalok voltunk még akkor, de tudtuk, ez komoly anyagi ráfordítást igényel, ha minőségi szolgáltatást szeretnénk nyújtani. A külföldön megkeresett pénzt apránként befektettük. Egyre több volt a pozitív visszajelzés, ami elgondolkodtatott minket hogyha tényleg ennyire elégedettek a munkánkkal, akkor talán érdemes lenne ezzel komolyabban foglalkozni, nemcsak hobbi szinten űzni. Voltak magyarországi felkéréseink is, de aztán minden út hazavezetett. A legtöbb megbízás Kárpátaljáról érkezett és ez itthon tartott bennünket. Egyik felkérés hozta maga után a másikat. Gyakoriak lettek a szezonális (karácsonyi, Valentin-napi) fotózások, a keresztelők, esküvők és ezek által lassan beindult az A&F Photography közös vállalkozás.

– Kezdeti nehézségek?

– Flóra: Mindkettőnknek más-más oldalát ismerték az emberek. Nehéz volt magunkat elfogadtatni fotósként. Ki kellett alakítanunk a saját profilunkat. Mindemellett szükségünk volt speciális felszerelésekre, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk biztosítani ügyfeleinknek. A vállalkozás elindításához kellett egy jelentős tőke, valamint rengeteg munka.

– Ákos: Ügyelnünk kellett arra is, hogy megtérüljön a befektetés. Talán a legnehezebb az volt, hogy a hobbi szinten végzett tevékenységből jól fizető állást alakítsunk ki. Fontos volt számunkra, hogy az emberek ne sajnálják a pénzt arra a szolgáltatásra, amit mi adni tudunk. Persze a sikerből nem lehet kispórolni a munkát. A szakma fortélyait autodidakta módon sajátítottuk el. Sokat olvastunk, még többet gyakoroltunk. Legalább egy évünkbe telt, míg szabadidős tevékenységből kizárólagos jövedelemforrás lett.

– Egyre többen indítanak hasonló vállalkozást. Hogyan viszonyultok a konkurenciához?

– Ákos: Ameddig ilyen nagy rá a kereslet, addig valamennyiünknek lesz munkája, persze csak akkor, ha lépést tudunk tartani a többiekkel. Ez pont olyan, mint a szépségipar. Ha megfigyeljük, egyre több a manikűrös, mégis hetekkel előre be kell jelentkezni az időpontért. Így működik ez nálunk is. Vannak olyan hétvégék, amikor egyszerre három helyre hívnak minket és bármelyik kollégánknak ajánljuk fel a lehetőséget, már mind foglaltak.

– Flóra: Mindenkinek megvan a saját stílusa. Különbözünk egymástól.

‒ Mitől egyedi az A&F Photography?

– Flóra: Vannak olyan események, melyeken mindketten fotózunk. Mindkettőnk szeme mást lát, eltérőek az elképzeléseink. Ilyenkor bőségesebb a tartalom. Akadnak olyanok esetek is, amikor csak Ákos fotóz, én pedig a körülményekért felelek. Minden apró részletre ügyelni kell, hogy szép legyen a díszlet, megfelelőek legyenek a fényviszonyok  és persze hogy jól álljon a vendégek frizurája, odaillő legyen az öltözéke. Nem árt néha egy kis beállítás sem, hogy a képeken mindenki a legelőnyösebb profilját lássa viszont. Ilyenkor arra is törekszem, hogy jó kapcsolatot építsek ki az emberekkel, hiszen ha bíznak bennünk, akkor könnyebben elengedik magukat, felszabadultabbak, és könnyebb velük a közös munka.

– Ákos: Többnyire azért ketten dolgozunk. Több szem többet lát. Mindenkire maximális odafigyelést szánunk, és talán ennek köszönhetően vannak visszatérő ügyfeleink, s így a keresztelőktől kezdve a születésnapokig, az élet minden örömteli pillanatait mi örökítjük meg náluk. A rossz hangulatot és a gondokat otthon hagyjuk és jó kedvvel indítjuk a napot, hiszen ha mi mosolygunk, akkor a világ is visszamosolyog ránk.

– Milyen terveitek vannak még a jövőre nézve?

– Flóra: Az esküvői fotózásba szeretnénk még több munkát fektetni, többet vállalni. Olyan pillanatokat szeretnénk megörökíteni, melyek egy életre szólnak.

– Ákos: Hosszú távú céljaink közt szerepel a szolgáltatásaink bővítése. Szeretnénk útjára indítani egy videós projektet. A fényképek mellett rövidfilmet is készítenénk egy-egy eseményről.

– Házastársak és munkatársak is vagytok egyben. Nem okoz ez nehézséget?

–  Flóra: A házasság révén még inkább családias a hangulat a munka során. Sokan kérdezték már tőlünk, hogy nem megterhelő-e egész nap egymás társaságában lennünk? Bátran kijelenthetjük, nem. A közös munka tesz minket erőssé. Gyakran ez ébreszt rá bennünket arra, milyen jó, hogy vagyunk egymásnak. Mindig számíthatunk a másikra, egymás támaszai vagyunk a nehéz napokban.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó