Csak a következő lezárás állhat a GDP-növekedés útjába

Denisz Smihal miniszterelnök úgy véli, hogy az idei 4 százalékosra tervezett GDP-növekedésnek csak a következő koronavírus-hullám állhat az útjába.

„Arra számítunk, hogy a nemzeti össztermék idei emelkedése 4 százalék körüli lesz. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna felépült a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági visszaesésből. Az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja ezt a forgatókönyvet, az a pandémia újabb erős hulláma lehet, amely további korlátozásokat vonna maga után” – fejtette ki Smihal.

Véleménye szerint a gazdasági növekedéshez hozzájáruló fő tényezők egyike a folyamatosan növekvő fogyasztói kereslet.

„A kiskereskedelmi forgalom idén már körülbelül 13 százalékkal nőtt. Ez továbbra is a GDP-mutató pozitív dinamikájának egyik tényezője. Az ukránok aktívan fogyasztanak, ezzel előreviszik a gazdaságot. Az ország függetlensége óta az átlagfizetés most először haladta meg az 500 dollárt” – büszkélkedett a miniszterelnök.

Smihal a beruházások és a mezőgazdasági ágazat növekedését is jelentette. Emellett szót ejtett az építőipar 2 százalékos növekedéséről is.

„Arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódni fog, többek között az elnök Nagy építkezés programja, valamint a kibővített állami jelzáloghitelezési projektek révén” – mondta.

Szintén jó irányba halad a gépipar, a kohászat és a vegyipar. Előbbiek idén több mint 7 százalékos javulást produkáltak.

A miniszterelnök szerint javult az üzleti hangulat.

„Az Európai Üzleti Szövetség, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az Ukrán Nemzeti Bank felmérései azt mutatják, hogy a vállalkozások optimisták a nyereség, a pénzügyi teljesítmény, a fizetések és az új befektetések tekintetében” – jelentette ki Smihal.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó