Kárpátalján közel 2000 elsőst köszöntött a Rákóczi Szövetség ● Kárpáti Igaz Szó

A szeptemberi első csengőt követően a külhoni magyar iskolakezdők ezreit köszönti a Rákóczi Szövetség.

Varga Brigitta

A szövetség tagjai az év minden szakában azon dolgoznak, hogy minél több szülő magyar iskolába írassa gyermekét. Évente 22 000 magyarul beszélő óvodást szólít meg a program az adventi időszakban jelképes ajándékkal, a szülőket magyar iskolaválasztásra buzdító üzenettel és érvekkel.

‒ Ez egy kis ösztönzés ‒ jelentette ki Perdukné Czurkó Ibolya, a Rákóczi Szövetség Kisgejőci Alapszervezetének elnöke. A szövetség két programja keretében megajándékozza az óvodás és iskolás gyerekeket. A ballagó óvodások karácsony előtt egy szép meséskönyvet és egy tábla csokoládét kapnak.

Az iskolába készülő gyerekeket a tanév kezdete előtt iskolatáskával köszöntik, majd a szülőknek az év közben felmerülő költségek finanszírozására egyszeri ösztöndíjat adnak 10 ezer forint összegben.

A Szövetség iskolaválasztási kampánya kiterjed az egész Kárpát-medencére. Idén több mint 9000 külhoni magyar kisdiák kapott iskolatáskát a tanév kezdete előtt és részesül anyagi támogatásban szeptember és december között. Kárpátalján közel 2000 elsőst köszöntött a Rákóczi Szövetség. A Magyar Iskolaválasztási Program mögött idén is széles körű társadalmi összefogás jött létre. A program magyarországi önkormányzatok, magánemberek, illetve közéleti személyiségek és alapítványok anyagi támogatása révén valósul meg.

Vetrócki Eszter kisfia a Kisgejőci Egry Ferenc Líceumban kezdte meg az első osztályt. Az anyuka elmondása szerint a Rákóczi Szövetség ajándékai jelentős terhet vesznek le a szülők válláról.

‒ Nagy segítséget jelentenek a tanév elején átadott iskolatáskák, főleg az első osztály megkezdése előtt, ugyanis ezáltal jelentős összeget takaríthatunk meg a bevásárlás során. A tanév folyamán kiosztott ösztöndíjakért is hálásak vagyunk, mivel időközben akadnak olyan kiadások, melyek anyagilag megviselik a szülőket. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Rákóczi Szövetségnek, hogy gondolt az itteni magyar gyerekekre is.

A Rákóczi Szövetség több érvet is felsorol a magyar iskolaválasztás mellett. Többek között arra is kitérnek, hogy az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás.

Forrás:
KISZó/Fotó:Varga Brigitta

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó