Magánvélemény: Mikor lesz Ukrajnában hivatalos nyelv a portugál?

Prudentópolis brazil önkormányzat Paraná államban. Lakossága 2020-ban 52 513 fő volt. Ez az ukrán közösség központja Brazíliában.

Horváth Sándor

A városban hivatalos státuszt kapott az ukrán nyelv. Ezzel az önkormányzat területén az ukrán az államnyelvvel (a portugállal) azonos szintre emelkedett.

A hírt az Ukránok Világkongresszusa tette közzé Facebook-oldalán. A közleményben kiemelik, a határozatot az önkormányzat valamennyi képviselője megszavazta.

A hírrel kapcsolatban megszólalt Tarasz Kreminy. Az államnyelvvédő biztos kijelentette: a prudentópolisi önkormányzat döntése nagy lépés a világ ukránságának megerősítésében. Az ombudsman hozzátette:

„mindez nagyszerű hír a Parána államban élő közel 500 ezer ukrán, Ukrajna és a Brazíliában élő ukrán diaszpóra számára, amely biztosan halad anyanyelve államnyelvként való elismerése felé”.

A külföldön élő ukránság ragaszkodása anyanemzetéhez, nemzeti értékeihez tiszteletet érdemlő. Ugyanennyire elismerésre méltó az a tolerancia, melyet Brazília tanúsít a területén élő más anyanyelvűek iránt. Bár nem vagyok jártas a futballnagyhatalom jogrendjében, a fentebbi történések azt igazolják, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása terén több európai ország előtt jár.

Az ukrán nyelv első számú védelmezőjének reakciója viszont kelt bennem némi megütközést. Pontosabban az a kettős mérce, melyet Tarasz Kreminy (s az ukrajnai politikai közegben nemcsak ő) alkalmaz, képvisel a nemzeti kisebbségek jogait illetően.

Ha ukrán diaszpóra, akkor minden, és még annál is több. Ha az itt élő kisebbségek, akkor semmi, vagy még annál is kevesebb.

Főként azért zavar annyira ez a diszharmónia, mert itt módszeresen, tudatosan a már meglévő, működő(!) rendszer lebontása van folyamatban. Így aztán bármi elképzelhető. Ezért tartom jogosnak a kérdést. Tessék megmondani, mikor lesz Ukrajnában hivatalos nyelv a portugál?

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó