Szalai Borbála szavalóverseny – nyolcadszor ● Kárpáti Igaz Szó

A Szalai Borbála szavalóverseny mára szép hagyománnyá vált, bizonyítja a programot megszervező könyvtárosok, pedagógusok magas szakmai tudását, a kisiskolások szorgalmát, és tehetségét, valamint a szülők és nagyszülők elkötelezett magyarságát. A szervezők immár nyolcadik alkalommal, ezúttal a benei kultúrházban, várták a Beregszászi kistérség iskoláinak 1-4. osztályos tanulóit.

Hegedűs Csilla

Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Holozsai Erzsébet könyvtáros köszöntötte, aki örömmel konstatálta, hogy a szavalóverseny ezúttal Benében kerül lebonyolításra.

– Tizennégy településről érkezett versenyzőket, összesen 31 kisiskolást köszönthetek itt ma – mondta Varga Éva, a Beregszászi Központi Könyvtár igazgatója. – Amikor legelőször szerveztük meg a szavalóversenyt, a most színpadra lépők még pici babák voltak. Jó lenne, ha a mostani pici babák majdan szintén szavalhatnának ezen a megmérettetésen, hiszen a versennyel a költőnő munkássága előtt szeretnénk tisztelegni, és azt szeretnénk elérni, hogy minél több gyerek kedvelje meg a nagyszerű alkotó verseit.

Szilágyi Mátyás kifejtette, az anyanyelv magas szintű ismerete, a magyar nyelvi identitás ápolása szempontjából nagy jelentősége van a versmondásnak.

– A szavalás azért is nagyon fontos, mivel a költemények előadásakor nyilvánul meg teljes valójában az adott nyelv zeneisége, muzikalitása, a legmagasabb irodalmi rétegének az értékei– hangsúlyozta a beregszászi konzulátus főkonzulja, aki elmondta, a gyerekek többsége előadói felkészültségről tett tanúságot, vagyis beleéléssel, tagolva, hangsúlyozva adta elő a választott verset. Mindez azt bizonyítja, érdemes a kárpátaljai magyar szülőknek magyar tannyelvű iskolába íratniuk gyermekeiket, mert a magyar iskola igenis jó.

Nagyszerű előadásokat hallhattunk a versenyen, végül megszületett az eredmény. Első helyen a benei Szarka Alex végzett (felkészítő Holozsai Erzsébet). Második lett a muzsalyi Szeles Veronika (Uszta Ilona) és a csetfalvai Molnár Bernadett (Tóth Natália). A harmadik helyen szintén holtverseny alakult ki. Ezen a gáti Harsányi Evelin (Mihalko Mária) és a kígyósi Cseh Liliána (Máté Mária) osztozott. A zsűri különdíjjal jutalmazta a gecsei Vezsdel Csengét (felkészítője Vári Katalin) és a halábori Somi Gvendolint (Péter Katalin).

A versenyzők a támogatóknak – KMKSZ, KárpátHáz Civil Szervezet, beregszászi konzulátus, Beregszászi Kálvin Nyomda – köszönhetően ajándékban részesültek.

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó