Szüreti foglalkozás a Nagyberegi Tájházban ● Kárpáti Igaz Szó

A tájház falai között értékmegőrző és értékteremtő munka folyik

A Nagyberegi Tájház programsorozata hagyományosan ősszel indul. Ilyenkor a szervezők szüreti hangulatot igyekeznek belecsempészni a foglalkozásokba. Nem volt ez másképp az idei évadnyitó alkalmon sem, amikor is a gyerekek bodnárbemutatót láthattak, kipróbálhatták a csuhéfonást, a bátrabbak pedig részt vehettek az ilyenkor legfontosabb és elmaradhatatlan szüreten és szőlőtaposáson.

Hegedűs Csilla (Nagybereg)

– Tíz alkalmat hirdettünk meg 2021 második felére. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindegyikre jelentkeztek iskolás csoportok – hangsúlyozta a megnyitón Gál Adél, a tájház koordinátora. Örömmel jelentette be, hogy nemrég elnyerték az Év tájháza díjat, melyet október 8-án adtak át Budaörsön, a Tájházszövetség éves közgyűlése alkalmával. A kitüntetést jelképező táblát a szüret kezdetén helyezték el a tájház falán.

Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója elmondta, a szervezet programjai között kiemelt helyet foglalnak el a Nagyberegi Tájház foglalkozásai, s egyben ez az egyik legsikeresebb projekt is. A díj pedig mindezek megkoronázása.

 

A rendezvényen részt vett Békésiné dr. Lukács Angéla, a beregszászi külképviselet konzulja, aki hangsúlyozta: a tájház falai között értékmegőrző és értékteremtő munka folyik.

A foglalkozásokon mindig más tanintézmény diákjai vesznek részt. Ezúttal Fancsikáról érkeztek gyerekek, akiknek László Attila salánki hordókészítő mutatta be a bodnárok legfontosabb eszközeit. A gyerekek nagyon élvezték, amikor hordót készítettek hagyományos módszerrel. Mindenki kalapálta az abroncsot, s addig húzta a dongát, amíg a hordó el nem készült.

Az udvar másik részében a dézsában taposták a frissen szedett szőlőt. Az ebből kipréselt és megszűrt mustot a foglalkozás végén a gyerekek is megkóstolhatták, ami mellé kemencében sült édesség is járt.

A rendezvényt táncház zárta. A Kokas Banda szüreti dalokat, rigmusokat és tánclépéseket tanított az iskolásoknak.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó