Moszkvának üzent Kijevből a Pentagon főnöke

Lloyd Auston Ukraine USA

Egyetlen országnak sincs joga megvétózni Ukrajna csatlakozását az Észak-atlanti Tanácshoz (NATO), reagált az amerikai védelmi miniszter Moszkva azon bejelentésére, miszerint nem néznék jó szemmel Kijev esetleges csatlakozását a katonai tömbhöz.

A Pentagon vezetője október 19-én, kedd délután érkezett az ukrán fővárosba, ahol megbeszélést folytat itteni kollégájával, Andrij Tarannal, valamint találkozni fog Volodimir Zelenszkij elnökkel is.

Lloyd Austin kijelentette: Ukrajnának privát joga meghatároznia külpolitikájának irányultságát, abba  senki sem avatkozhat be kívülről.

A Kreml szerint Ukrajna NATO-tagsága a legrosszabb forgatókönyv

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának vezetője leszögezte: messzemenőkig támogatják az ukrán haderő reformját, az a cél, hogy az ország képes legyen megvédenie önmagát. Biztosította Kijevet Washington jövőbeli támogatásáról, jelezte, az Egyesült Államok kiemelten fontos partnerként tekint Ukrajnára, s nem rejtette véka alá azon véleményét sem, hogy Ukrajna meghatározó fontossággal bír Oroszország feltartóztatásában.

“Oroszország kezdte a háborút a Donec-medencében, és azóta akadályozza a konfliktus békés rendezését” – jelentette ki Lloyd Austin. “Tisztázzuk, hogy Oroszország kezdte ezt a háborút, és Oroszország a kő, amely akadályozza a békés rendezést. Megsértették Ukrajna területi integritását és szuverenitását” – szögezte le az amerikai tárcavezető. Austin ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajnának a szükséges támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

Hangsúlyozta, hogy egyetlen harmadik országnak sincs joga megvétózni a NATO-tagságot, így Ukrajnának joga van külső beavatkozás nélkül döntenie jövőbeli külpolitikájáról.

A Pentagon főnöke egy európai körút keretében kereste fel Kijevet, ellátogat még Grúziába és Romániába, majd részt vesz a NATO-tagállamok csúcstalálkozóján.

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó