Az EU korlátozhatja az ukrán állampolgárok utazását

Egybehangzó sajtóértesülések szerint napokon belül Ukrajna kikerül az Európai Unió Covid-listájának zöld zónájából, ami az ukrán állampolgárok külföldi utazásainak a nehezítését vonhatja maga után.

Ukrajnát ezen a héten törlik az EU-ba való belépésre ajánlott biztonságos harmadik országok listájáról – tudta meg Rikard Jozwiak, a Szabadság Rádió tudósítója. Az EU legutóbb október 8-án módosította „zöld listáját”, akkor Ukrajna annak ellenére rajta maradt, hogy a kritériumok szerint már nem felelt meg az akadálytalan belépésre vonatkozó előírásoknak.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője elmagyarázta, mivel jár Ukrajna kizárása. Mint kiderült, az Európai Unió egyelőre nem hozott hivatalos döntést a kérdésben, ám amennyiben mégis elfogadják, úgy ez a határozat nem törli a vízummentességet, és nem rendelkezik a teljes határzárról sem. Ehelyett ideiglenes korlátozásokat írnak elő a másodlagos (turista) utazásokra a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. Nikolenko hangsúlyozta, az uniós döntés nem hoz automatikusan új szabályokat a határátlépésre, csak ajánlást nyújt az EU tagállamai számára.

Amennyiben javul a járványhelyzet, a döntést a lista következő frissítése során felülvizsgálják.

Erre azonban nem sok esély mutatkozik, hiszen az országban továbbra is egyre csak romlik a Covid-statisztika. Az előző nap 15 579 új esetet jegyeztek fel, a halottak száma pedig megközelítette a 600-at. A koronavírus miatt kórházba kerülők 97 százaléka nem rendelkezik oltással, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium.

Amint arról a KISZó Online beszámolt, Ukrajnában egyre nagyobb méreteket ölt a hamis oltási igazolások terjedelme:

Kárpátalja a hamis oltási igazolványok Mekkája?

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó