Koronavírus: rekordszámú haláleset, kérdéses szünidő│KISZó-háttér

Lapzártánkkor csupán öt megye maradt a sárga zónában, azon belül Kárpátalja is, ám lehet, hogy e sorok megjelenésekor már más lesz a helyzet. A járványügyileg legveszélyesebb vörös színnel öt régiót – Herszon, Zaporizzsja, Odessza, Doneck és Dnyipropetrovszk – jelölnek.

Magyar Tímea

A járvány kitörése óta 2 660 273 személynél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, 2 337 194-en meggyógyultak, 61 348-an elhunytak. Kedden új antirekord született, 538 végzetes kimenetelű esetet jegyeztek fel. Korábban 2021. április 6-án hunytak el 481-en.

A járvány kezdetétől a végzetes kimenetelű esetek 52 százaléka a 70 év fölöttiek, 29 százaléka a 60-69 évesek körében történt, közölte az egészségügyi minisztérium. Az elmúlt hét során 2307 ember hunyt el, ami 22 százalékkal több az előző héthez képest.
A múlt héten 105 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, ami 11 százalékos növekedés. Sőt, a szerdai napon kiugróan magas, 18 881 pozitív teszt készült, ami a mostani járványhullám eddigi legmagasabb mutatója.

A Covid-betegek számára elkülönített kórházi ágyak 57 százaléka is megtelt Ukrajnában. Kárpátalján ez az arány 55 százalék. A 474 kórházi ellátásra szoruló kárpátaljai páciens közül csupán 8-nak van védőoltása. Az ő állapotuk kielégítő, nem szorulnak légzéstámogatásra. A szakemberek ezért hangsúlyozzák, a védőoltás az egyetlen módja a járvány megállítására, valamint a betegség súlyos lefolyásának elkerülésére.

A romló járványügyi helyzet kapcsán az oktatási minisztérium a technogén-ökobiztonsági és rendkívüli helyzetek nemzeti bizottságával egyeztetve azt ajánlotta az ukrajnai iskoláknak, hogy október 25-ről 18-ra hozzák előbbre az őszi szünidőt. Mivel ez csupán ajánlás, nem rendelet, az idevágó törvények értelmében minden iskola saját hatáskörében dönthet a szünidőről.

– Mi úgy határoztunk, kihasználjuk, hogy az időjárás ilyen kedvező és maradunk az eredeti rendnél, csak a jövő héten hirdetünk őszi szünetet. Egyébként sincs sok beteg az intézményünkben, nálunk nem indokolt a leállás. Ami a fűtést illeti, egyelőre 17-21 fokot mérünk az osztályokban, ami engedélyezett hőfok a tanintézetek esetében. Szerencsére beleszólt az állami vezetés a téli fűtés biztosításának megoldásába és úgy néz ki, hogy alakult egy új cég, amely 16,80 kopijkás áron fogja biztosítani az iskolák számára a földgázt ahhoz, hogy télen melegek legyenek a radiátorok. Ez a korábban beharangozott 34 hrivnyánál nyilván jóval kedvezőbb ár. Épp most hívtak össze a városházára egy értekezletet ennek kapcsán, remélem, a napokban megoldódik a fűtés kérdése – mondta el lapunknak Kovács Péter, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium igazgatója.

Szabó Árpádtól, a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum igazgatójától hasonló információt kaptunk, a tanintézményben egyelőre minden marad a régiben. Jövő hétfőtől, azaz október 25-től egy hétig, november 1-ig tart majd az őszi szünet. Hozzátette, még az iskolában nincs fűtés, de szerencsére kint sincs még nagyon hideg, így a tantermek sem hűltek le.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Beregszászi kistérség több, önkormányzat által fenntartott intézményében sem indultak be a kazánok. Ennek oka, hogy nincsenek jelentkezők a földgáz beszerzésére kiírt tenderre – tájékoztatott közösségi oldalán Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere.

Nem szüneteltetik az oktatást a Beregszászi kistérségben

– Kárpátalján egyelőre csupán a Munkácsi kistérség 33 oktatási intézménye döntött az előrehozott szünidő mellett, tudtuk meg Marjana Maruszinectől, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetőjétől. A régió többi iskolájában tovább folyik az oktatás, s az eredeti terv szerint, október 25-étől hirdetnek őszi szünetet. A megyében covid-fertőzés miatti esetek kapcsán egyébként 20 iskola tért át eddig az online oktatásra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó