KISZó-kérdés: Luxus az „extra” pihenőnap

Az ukrán kormánynak alárendelt Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet már egy ideje azt szorgalmazza, szüntessék meg Ukrajnában a munkanapok ünnep miatti áthelyezését, igaz az egyházi ünnepek kivételt képeznének ez alól. Legutóbbi KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, alternatív reakciógombos szavazásunkon azt kérdeztük, Ön támogatja az ünnepnapok tologatását?

Szabó Sándor

Az erről szóló törvénytervezet a Nemzeti Emlékezet Intézetének javaslataival egyetemben már átment a nyilvános vitán, és jelenleg a művelődési minisztériumban tárgyalják. A javaslat értelmében betiltanák a munkanapok más időpontra történő áthelyezését. Például az elmúlt héten csütörtökre esett a Haza védelmezőinek a napja, ezért a csütörtök mellett a péntek is munkaszüneti nap volt, amelyet most szombaton kell ledolgozni.

A tervezethez fűzött magyarázat szerint az Európai Unióban sehol nincs olyan, hogy a hétvégére eső ünnepnapok miatt áthelyezzék más időpontra a hétfői munkanapot. Ugyanis Ukrajnában még az a szovjet érában hozott jogszabály van érvényben, amely értelmében a munkaszüneti napra (szombat és vasárnap) eső ünnepnap esetén a hétfőt is munkaszüneti nappá kell nyilvánítani. Amúgy a tapasztalat azt mutatja, a magán- és egyéni vállalkozók, a külföldi cégek ukrajnai leányvállalatai már rég nem követik ezt a szabályozást. Főleg az állami cégek, közintézmények azok, amelyek kivétel nélkül megtartanak minden állami, egyházi ünnepet és munkaszüneti napot.

A munkaszüneti napok számát tekintve a világ élvonalához tartozik Ukrajna. Közel félszáz nemzeti, állami és vallási ünnepet tartanak számon az országban, amelyek egyben munkaszüneti napok is.

A tervezet szerint kivételt képeznének a vallási ünnepek: a Juliánus- és a Gergely-naptár szerint megtartott karácsony, húsvét és a pünkösd, valamint az újév. A nyilvános vita során az ukránok többsége támogatta a munkaszüneti napok számának csökkentését. A tervezetet hamarosan a parlament elé terjeszthetik.

Ami a nem reprezentatív reakciógombos felmérés eredményét illeti, a válaszadók 100 százaléka ellenzi az ünnepnapok tologatását. „Nevetséges, ekkora butaságot.” – írta az egyik kommentelő.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó