Stroke: minden perc számít ● Kárpáti Igaz Szó

Az első négy és fél óra aranyat ér!

Kárpátalján napi öt-hét agyvérzés történik. Az elmúlt esztendő folyamán kétezer embert kezeltek agyi érkatasztrófa kapcsán, 284 személy számára végzetesnek bizonyult a betegség. Ennek elsősorban az az oka, hogy a páciensek túl későn jutnak el az orvoshoz, amikor az agyban már visszafordíthatatlan folyamatok következnek be, állítják a szakemberek.

Magyar Tímea

– A legfontosabb, hogy a páciens a tünetek megjelenését követő két órán belül a legközelebbi szakkórházba kerüljön. A CT-vizsgálatot követően azonnali vérrögoldó kezeléssel ugyanis jóval nagyobbak a gyógyulási esélyek. Ungváron három ilyen intézmény van – a megyei neurológiai és neurosebészeti központ, a városi kórház és az Ungvári Járási Kórház – ezenkívül a Munkácsi, a Rahói, a Nagyszőlősi, a Técsői, a Huszti, a Beregszászi Járási Kórházban fogadják a stroke-osokat – tájékoztatta lapunkat Szerhij Bodnar, a megyei mentőszolgálat osztályvezetője.

– Ukrajnában évente 120 ezer esetet regisztrálnak, ezáltal nem lehet elégszer hangsúlyozni az agyvérzés megelőzésének fontosságát. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, kiderül, minden negyedik lakos veszélyben van. Stroke idején az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént. A tünetek lehetnek átmenetiek vagy maradandóak, együtt és külön-külön is előfordulhatnak – tájékoztat Mihajlo Orosz, a megyei ideggyógyászok egyesületének elnöke, aki azt is elmondja, milyen tünetekkor kell agyi érkatasztrófára gyanakodni.

– Az agyvérzés tüneteinek észlelésekor az alábbi feladatokat kell elvégeztetni az illetővel: meg kell kérni, hogy mosolyogjon vagy mutassa a fogait! Ha arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált, az rossz jel. Emelje fel vízszintesen mindkét karját. Amennyiben egyik keze lehanyatlik, az a gutaütés jele. Ismételtessen a beteggel egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket? Ez is rossz előjel. Mivel a stroke életveszélyes, észlelésekor minden perc számít, a fent említett tünetek közül már egyetlen meglétekor is azonnal mentőt kell hívni! Négy és fél óra áll rendelkezésre a vérrög feloldására. Ha ennél később kap kezelést a páciens, lehet, hogy már késő lesz, de az biztos, hogy maradandó károsodást szerez – figyelmeztet az orvos.

A szakember elmondása szerint Ukrajnában a betegek 30-40 százaléka az agyvérzés utáni harminc napon belül, 50 százaléka fél éven belül belehal az agyvérzésbe. 20-40 százalék élete végéig rokkanttá válik és csupán 10 százalék tér vissza a mindennapi megszokott életéhez. Ezért nem győzik hangsúlyozni, az érkatasztrófa tüneteinek észlelésekor ne késlekedjenek, azonnal hívják a 103-at!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó