Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok immár 23. alkalommal

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) – egy év kihagyás után – október 21-23. között idén újra megrendezte hagyományos irodalmi karavánját. A XIV. Együtt Írótábor – Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok rendezvénysorozata ez alkalommal is tartalmas programokkal várta az irodalombarátokat, amelyek során az érdeklődők közelebbről is megismerkedhettek az Együtt c. irodalmi folyóirat szerkesztőivel, aktív szerzőivel, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tagjaival.

Az irodalmi karaván egyik eseményeként író-olvasó találkozót rendeztek a Beregszászi Városi Központi Könyvtárban. A vendégeket és a szép számban összegyűlt érdeklődőket Varga Éva igazgató köszöntötte, aki elmondta, a legutóbbi találkozás óta mind az intézmény neve, mind a helyszíne is megváltozott, de a könyvtár missziója nem. Dupka György, a MÉKK elnöke, a KMMI igazgatója bemutatta az Intermix Kiadó gondozásában az utóbbi két évben megjelent kiadványokat, valamint az Együtt folyóirat legújabb számait. Külön kiemelte a Kárpátaljai Magyar Könyvek sorozat 296. darabját, „A felnégyelt Haza…” 100 év versei Trianontól napjainkig című antológiát, illetve legutóbbi saját művét, a „Jön még egy új világ” A magyar ’56 kárpátaljai kézikönyve című tudományos ismeretterjesztő monográfiát.

Ezután bemutatkoztak a jelenlévő irodalmárok. Marcsák Gergely költő, szerkesztő beszámolt arról, hogy augusztusban a leköszönő Csordás Lászlótól átvette a KVIT elnöki tisztségét, valamint arról, hogy az Együtt olvasószerkesztője lett.

Ismertette recenziókat, cikkeket, előadásokat tartalmazó Súlyos hagyomány című kötetét. Végül versei közül a Gloria victis cíművel emlékezett meg az 1956-os forradalomról. Nagy Tamás költő, a KVIT tagja, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanársegédje elmondta, a versírás mellett immár műfordítással is foglalkozik, majd ízelítőt adott azokból a költeményeiből, amelyeket a Litera irodalmi portál a legjobb 25 éven aluli szerzők versei közé is beválogatott. Sz. Kárpáthy Kata író, a KVIT titkára a Részvét című írásából olvasott fel részletet. Shrek Tímea író, a KVIT alelnöke ezúttal nem prózai művet hozott, a „málenykij robot” közelgő emléknapja tiszteletére Hidegfüst című versét olvasta fel.

Szemere Judit, a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztője bemutatta a Kárpátaljai Szövetség folyóiratát, amely híd szerepét tölti be az anyaországba áttelepült és az itthon maradt kárpátaljaiak között, és amelyben kárpátaljai hírek, események, tanulmányok és művészeti alkotások kapnak helyet. Mint mondta, a legújabb, őszi szám Kárpátaljára juttatása folyamatban van.

A találkozó résztvevői új oldaláról ismerhették meg Beke Mihály Andrást, Magyarország beregszászi külképviseletének első beosztott konzulját, aki írói arcát is megmutatta. A beregszászi közönség előtt debütált a „Nincsen számodra hely” című esszéválogatása, ami a Magyar Napló gondozásában jelent meg 2020-ban. A diplomata két esszéjét ismertette a kötetből.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó