Mikor lesz minden digitális Ukrajnában? │KISZó-háttér

Több helyen is elfogadják a Gyiját, papírmentesítenek a hivatalok.

A papír alapú dokumentumok ideje hamarosan lejár. 2021. augusztus 6-án Volodimir Zelenszkij államfő aláírta azt a törvényt, amely előrevetíti az ország összes közszolgáltatásának digitalizálását. A dokumentum november 7-én lép hatályba. Ettől az időponttól kezdődik a papírmentes rendszer bevezetése, amely 2024-ben éri el végleges formáját. Ettől kezdve egyetlen kormányhivatalnak sem lesz joga papíralapú igazolást kérni, mert minden információ benne lesz a nyilvántartásokban.

Bujdosó Ivett

Mi történt eddig?

Idén augusztus 24-től a személyazonosság megerősítéséhez az állami és magánintézményekben elegendő a Gyija digitális dokumentumainak bemutatása. Ennek előkészítése az illetékes minisztériumban már jóval a törvény elfogadása előtt elkezdődött. Egy évvel ezelőtt sor került a frissített Gyija bemutatójára, amely lehetőséget biztosított a vállalkozásoknak, hogy csatlakozzanak a szolgáltatáshoz.

Ez idő alatt cégek százai váltak az állami alkalmazás partnerévé. A Gyija segítségével ugyanis megejthető a repülőtéri regisztráció, megoldható a bankszámlanyitás, szerződéses telefonszám esetében pedig a mobilszolgáltatóval kötött megállapodások is kezelhetőek.

A Digitális ország projekt azonban még messze van a befejezéstől. Az alkalmazásban szereplő digitális dokumentumokat csak a bankok fele, és mindössze minden harmadik minisztérium fogadja el.
Nyilvánvaló, hogy a hatóságok néhány hét leforgása alatt nem tudják elektronikus dokumentumokkal lefedni az országot. Erre legalább 2024-ig várni kell.

Mi változik november 7. után?

Bankok

Az állami tulajdonú PrivatBank és a magánkézben lévő Monobank csatlakozott elsőként a Gyija-használók táborához.

„Az első nap több mint tíz kérelmet kaptunk más pénzintézetektől” – emlékszik vissza Denisz Ivanov, a pénzügyminisztérium illetékese.

A banki szolgáltatások igénybe vételéhez online és offline rendszert alakítottak ki. A piacon jelen lévő 75 bank közül öt intézményben van lehetőség távoli számlanyitásra. Az illetékes tárca szerint ezt a szolgáltatást a Monobank, az A-Bank, a Globus Bank, az Alfa-Bank és a PUMB nyújtja.

A bankfiókokban elérhető szolgáltatások köre jóval szélesebb. Az alapkészletben a személyazonosítás mellett a különböző kifizetések – kölcsöntörlesztés, bankbetét-feltöltés, átutalások – is elérhetőek. Ezek a lehetőségek azonban nem állnak rendelkezésre minden partnerintézményben.

Nehézkesen halad a bankok kapcsolódása a programhoz. Az alkalmazás használatával mindössze 16 intézmény fiókjában elérhetőek a szolgáltatások. A partnerek között nem szerepel az állami tulajdonú Ukreximbank, az Ukrgasbank és a lakosságorientált Oscsadbank sem.

„Utóbbinál nagyon nehéz jóváhagyási eljárások vannak” – magyarázta Ivanov. Hozzátette, 2021 végéig további hét bank csatlakozik a Gyijához.

Több pénzintézet mutat érdeklődést a program iránt. Ilyen a Credit Agricole és az Idea Bank is.

„Az Ibox Bank számára a Gyijával való együttműködés nem járt pénzügyi teherrel, mindössze az informatikai részlegünket bővítettük ki” – fejtette ki Petro Melnik, a bank igazgatótanácsának elnöke.

Kereskedelem

Az egyetlen lehetőség, amelyet a kiskereskedelem használ az ügyfelekkel való kapcsolattartás során, az a személyek életkorának ellenőrzése dohány- és alkoholtermékek vásárlása esetén.
Összesen 16 élelmiszerbolt- és szupermarketlánc működik együtt az programmal. A listán egyelőre nem szerepelnek az országban népszerű márkák (Novus, Auchan, Ecomarket) és kevésbé ismert hálózatok (Delvi) sem.

Az elektronikai berendezéseket árusító üzletek csatlakozása nem a kereskedőkön, hanem az épületben pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeteken múlik. A hitelek és biztosítások megkötéséhez ugyanis adatellenőrzésre van szükség.

A partnerek között szerepel a Citrus, a can.ua, a Foxtrot és a Moyo, nem csatlakozott azonban a Hello, az Eldorado és a Comfy sem.

Kormányzati szervek

A közszférában Gyiját használók három részre oszthatóak: bíróságok, adminisztratív szolgáltatások nyújtásával foglalkozó központok (CNAP) és más kormányzati szervek.
Ukrajnában 760 bíróság működik, ám mindössze 38 fogad el elektronikus dokumentumokat. Az alkalmazás használatával kérvényeket nyújthatnak be, megismerkedhetnek az ügy anyagaival, részt vehetnek bírósági tárgyalásokon, vagy egyszerűen csak bejuthatnak a bíróság épületébe.

Az adminisztratív szolgáltatások nyújtásával foglalkozó központokkal (CNAP) valamivel jobb a helyzet, túlnyomó többségük ugyanis a Gyija partnere. Az Ukrajnában regisztrált több mint 800 szolgáltató központ közül 706-ban működik az alkalmazás.

Más kormányhivatalokban ennél borúsabb a helyzet. Csak hat hivatalba, köztük a kormányépületbe juthatnak be az alkalmazás segítségével.

A Gyijához történő csatlakozás kivitelezhetetlen a vezetőség döntése nélkül, amelyek általában a felelős egységek létrehozásának szükségességére korlátozódnak. Aggasztó azonban, hogy a pénzügyminisztérium megvont erre minden támogatási forrást.

2019-től 27,6 millió hrivnyát költöttek a Gyija portál létrehozására és korszerűsítésére, melyet nemzetközi projektek segítségével valósítottak meg. 2020 és 2021 között további 48,4 millió hrivnyát költöttek a költségvetésből fejlesztésre.

Közlekedés

Az ukrán repülőtereken a Gyija csak belföldi járatok igénybevételéhez használható. Az országból való kilépéskor az utasoknak útlevelet kell bemutatniuk. Ukrajnában 20 repülőtér van, és amint azt a pénzügyminisztérium megállapította, az alkalmazást minden belföldi járatot indító repülőtéren elfogadják.

Mindössze három légitársaság áll partnerségben a Gyijával: az Ukraine International Airlines, a Sky Up és a Windrose. Ennek köszönhetően a bejelentkezés, a poggyászfelvétel és a beszállás is megoldható az alkalmazás segítségével.

A Gyiját hat szárazföldi fuvarozó is használja: az Ukrzaliznicja, az Autolux, az Ecolines, a Guncel Lines, a Rem Trans és a VTL Kft. Utóbbi azonban hamarosan elveszíti partner státuszát, mivel a cég csak tesztelte a funkciókat, és valójában nem használja azokat. Az alkalmazás esetükben is csak a belföldi vonalakon érvényesíthető.

Hol használják még a Gyiját?

A partnerek listája széles, ám egy-egy szektor teljes lefedésére csak a mobilhálózatok szegmensében volt lehetőség.

A Lifecell megjegyezte, hogy előfizetőik visszaszerezhetik az elveszett SIM-kártyát, amennyiben a Gyiján keresztül erősítik meg személyazonosságukat. A Kyivstarban az alkalmazást más szolgáltatóktól történő átállás során használhatják.

60 szálloda és 4 utazási iroda működik együtt a Gyijával. A szállóvendégek ezáltal gyorsabban tudnak bejelentkezni, az utazási irodák ügyfelei pedig gyorsabban köthetnek biztosítást.
A Gyija egyik partnere az állami tulajdonú Naftogaz. Emellett az oktatási intézményeket is digitalizálják. A statisztikai szolgálat adatai szerint Ukrajnában 280 egyetem működik, amelyek közül 24 az alkalmazás partnere.

Mindössze 19 kórház él a digitalizáció lehetőségével, amelyek közül 8 állami tulajdonban van. Az alkalmazás segítségével az intézmények ellenőrzik azon betegek adatait, akikkel szerződést kötnek.

Az újdonsült szülőknek lehetőségük van a gyermek születésének anyakönyveztetésére és további kilenc közszolgáltatás igénybevételére is.

A Nova Posta, az Ukrposta és a SAT csomagküldő szolgáltatók a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésekor szintén elfogadják az elektronikus dokumentumokat.

A Gyija partnerei között 10 szórakoztató központ is található. Esetükben az alkalmazás lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék a látogatók életkorát és oltási igazolványának meglétét.

Hogyan történik ez a valóságban?

Osztrovszka Szintia az alkalmazás bevezetése után csatlakozott a programhoz. Az ungvári nő az elmúlt másfél évben csak pozitívumokat tapasztalt a Gyija használata közben.

– Leggyakrabban a postán, a vonaton vagy szállásfoglalás esetén használom. A legtöbb pénzintézetbe például nem szükséges magammal vinni az okmányaimat, mivelhogy az adataimat QR-kód alapján olvassák le – avat be a részletekbe Szintia. – Augusztus 24. óta az országban kötelezően el kellene fogadni az elektronikus dokumentumokat, igaz, a Kominvesztbank nem csatlakozott a programhoz, így munkatársaik nem is fogadják el a telefonon bemutatott okmányt.

Az útlevelet érintő kérdésünkre a gyakorlott Gyija-felhasználó elmondta, a külföldi úti okmány igénylése közben is elég a személyes adatokat tartalmazó QR-kód.

– A közlekedési rendőr is megelégszik az elektronikus eszközön nyilvántartott dokumentumokkal, nem ragaszkodik az eredeti okmányok bemutatásához. Az Ukrajnában beoltottak pedig a koronavírus elleni vakcina felvételét alátámasztó igazolványukat is megtalálhatják az alkalmazásban, illetve a repülőtereken a belföldi jegyvásárláskor is elfogadják. Úgy vélem, a digitalizációval sokkal egyszerűbb lett az élet, hiszen a jogosítványom, a gépkocsi forgalmi engedélye, a biztosítás, az útlevél, az ID-kártya, az adóazonosító kódszám és a gyerekek születési anyakönyvi kivonata is megtalálható ott – fejtette ki a megyeszékhelyi nő.

Szintia pozitívumként említette még, hogy az alkalmazás azonnal jelez, amennyiben közlekedési szabálysértést követett el az illető, illetve nyomon követhető az is, hogy az adóhatósághoz eljutott-e a vagyonnyilatkozat, befolyt-e a befizetett illeték.

– Online beadhattam a kérelmet a vezetői engedélyem cseréjére, a gyerekek megszületése után egy helyen be tudtam nyújtani a szükséges kérelmeket. Összességében végtelenül elégedett vagyok az alkalmazással, talán akkor adódhat kellemetlenség, ha lemerül az elektronikai eszközünk, így nem tudjuk felmutatni a kért okmányokat.

Csalókra figyelmeztető funkcióval bővül a Gyija

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó