Advent, a meghitt várakozás ideje

“Várj, ember szíve, készen! Mert jő a Hős, az Úr,
Ki üdvösséged lészen. Szent győztes harcosul,
Fényt, éltet hozva jő, megtört az ősi átok:
Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok Ő.”

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.

Magyar Tímea

Az ungvári református gyülekezet áhítattal, adventi koszorú, karácsonyi díszek készítésével, mézeskalács-díszítéssel és szeretetvendégséggel lépett advent első hetébe. A gyerekek számára rajzfilmet vetítettek, a kisebbeket kifestővel és játékkal várták. A felnőttek keze alól kikerülő díszeket adventi vásár keretében kínálták megvételre, a bevételt jótékony célra szánják. Meghitt, szép délutánt tölthettek el azok, akik ezen a napon ellátogattak a gyülekezeti terembe.

– Sajnos a koronavírus-járvány a hitéletet is a négy fal közé zárta. A tiltás miatt a hívek hónapokra kiszorultak a templomi közösségből, csak idén nyáron nyílt rá lehetőség, hogy távolságtartással, maszkviseléssel, de ismét találkozhassanak – osztotta meg velünk gondolatait Héder János, az ungvári és ungtarnóci református gyülekezet lelkésze, püspökhelyettes. – Most úgy látom, évekre lesz szüksége hogy a vírus okozta kárt kiheverjük. Megpróbáltunk lépni a gyerekek és a felnőttek irányába egyaránt. A hitoktatók, a kántor lelkiismeretesen végzik a szolgálatukat, mert az emberek, bevallva-bevallatlanul, éhezik a közösségi alkalmakat. Nyáron, amikor a vírushelyzet már engedte, kirándulásokat szerveztünk a gyülekezet magyar és ukrán nyelvű tagjai számára, elmentünk a hegyekbe, nemrég egy szeretetvendégséggel erősítettük közösségünk idős tagjait. Minden alkalmunkat megtartjuk, az énekkari próbák is újraindultak, karácsonyra szép előadással készülünk. Makacs hittel, Isten igéjében bízva igyekszünk felrázni a közösséget, mert a hosszas bezártság után nagy szükség van az érintkezésre, az érintésre.

Kell a találkozás, hisz a megosztott teher könnyebb, a reménység biztatóbb. Áldott és meghitt várakozást mindenkinek!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó