Nincs pénz a decemberi nyugdíjemelésekre ● Kárpáti Igaz Szó

Mi lesz a kifizetésekkel?

Az Ukrán Nyugdíjalap arra kéri a Miniszteri Kabinetet, hogy toldja meg az idei költségvetését 4,34 milliárd hrivnyával, máskülönben nem tudja végrehajtani a decemberre tervezett nyugdíjemeléseket.

Magyar Tímea

A Nyugdíjalap erről szóló határozattervezetében 4,34 milliárddal 521,19 milliárdra kéri növelni a hivatal idei költségvetését, melyben deficit keletkezett. A létminimum és a minimálbér decemberi emelkedése kapcsán 521,2 milliárdos éves kiadás várható, amelyből 509,8 milliárdot elvisznek a nyugdíjak. A 65 év felettiek minimálnyugdíj emeléséhez pótlólag megközelítőleg 0,9 milliárdra van szükség. A kifizetendő összeget 3,4 milliárddal a nem várt kiadások, például a bíróság által a peres ügyekben a csernobilieknek, a volt katonáknak, bíróknak, ügyészeknek megítélt újraszámfejtések is emelik.

Összességében idén január-október között 422 milliárd hrivnyát fordítottak nyugdíjátutalásokra, ami 2,6 milliárddal meghaladta a tervezett összeget. Továbbá a karantén ideje alatt a rokkantnyugdíjban részesülők száma is megnőtt.

Hogy kinek módosul decembertől a nyugdíja? Két kategóriának: azoknak, akiknek kevés munkaviszonyuk miatt a legalacsonyabb a juttatásuk. Továbbá azoknak a 65. életévüket betöltő személyeknek, akik férfiak esetében 35, nők esetében 30 év biztosított munkaviszonnyal rendelkeznek. Az ő juttatásuk 2400-ról 2600 hrivnyára változik.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó