Széljegyzet: Terelés

Na ezt magyarázza meg valaki: ugyanaz a túrahátizsák a Decathlon Európa vezető sportszerforgalmazó magyarországi webáruházában feleannyiba kerül, mint Ukrajnában. Egy kárpátaljai facebookozó szúrta ki, hogy míg Ukrajnában 500 hrivnya, addig Magyarországon 2990 forintba (körülbelül 245 hrivnya) kerül az áruházlánc saját márkás túrahátizsákja. A külföldön élő ukránok természetesen gyorsan utánanéztek, mi a helyzet az ő lakhelyükön. A szlovákiai Decathlonban 7,99 euró (245 hrivnya), míg a németeknél 9,99 (kb. 300 hrivnya) euróért árulják ugyanazt. Ezek után felmerül a kérdés, ha ezen az áron is megveszik az ukránok, akkor a multi miért adja olcsóbban?

Szabó Sándor

Ukrajnában az átlagbér jelenleg megközelíti a 15 ezer hrivnyát, miközben a minimálbér a decemberi 500 hrivnyás emeléssel mindössze bruttó 6500 hrivnya. A kormány azt tervezi, hogy európai szintre emeli a béreket, ám egyelőre csak a fogyasztói árak emelkedtek. Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100 forint volt szeptemberben, jövő év elejétől pedig a jelenlegi 167 400 forintról bruttó 200 ezer forintra nő a minimálbér. Szlovákiában az átlagbér jelenleg bruttó 1223 euró, míg Németországban a havi bruttó átlagkereset nagyjából 3500 euró. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Bár nehéz, de kicsit rugaszkodjunk el a hátizsákoktól és az átlagbérektől. Nézzük meg, mi az, ami olcsóbb lehetne Ukrajnában, hiszen itt állítják elő, mégis drágább, mint azokban az országokban, ahová ezeket a termékeket exportálják. Ismét a világ legnagyobb étolajexportőre lett Ukrajna 2020-ban, csakúgy, mint egy évvel korábban. Mindeközben olcsóbban lehet – a jóval egészségesebb – olaszországi olivaolajat vásárolni az országban, mint ukrán napraforgóolajat. Ennek az ára annak ellenére sem mérséklődik, hogy rekordtermést takarítottunk be az idén napraforgóból. Ukrajna (Kanadától kicsivel lemaradva) a világ hetedik legnagyobb gabonatermelője és az EU egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója. Mindeközben az alapvető élelmiszerek egy része olcsóbb a szomszédos Magyarországon, mint Kárpátalján. A minap például az egyik ungvári ABC-ben olcsóbb volt a szlovák cukor, mint az akciós ukrán termék.

Harminc éve álmodozik az ország a jólétről és az európai életszínvonalról, amelyet az egymást követő kormányok sorra megígérnek, azok viszont csak választási ígéretek maradnak. Az elmúlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maratoni sajtótájékoztatót tartott Kijevben, ahol szó esett az orosz agresszióról, az ukrajnai oligarchákról, a belpolitikai viszályokról, az energiaválságról, az Ukrajnának folyósított újabb IMF-hitelről, ám nem esett szó a nem kevésbé fontos gazdasági stabilitásról. Igaz, nehéz olyanról beszélni, ami nincs, és ezt ellensúlyozandó egyszerűbb látszatproblémákra és látszatsikerekre terelni a szót. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a humoristából lett politikus minden igyekezete ellenére a bukott elődei nyomdokain halad.

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó