Nagy népszerűségnek örvend a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Idén már negyedik alkalommal indította útjára a Mathias Corvinus Kollegium a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt (KKV). A képzés partnerszervezete a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a KMKSZ Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ). A program Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselőjének támogatásával valósult meg. A második képzési hétvége december 3-6. között zajlott Budapesten.

Varga Brigitta

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző elsősorban azokat a 18-36 éves fiatalokat várja, akik a helyi közösség életének alakításában érdekeltek, a kárpátaljai magyarság véleményformálói, értékes tagjai kívánnak lenni. A vezetőképző nagy népszerűségnek örvend, idén is többszörös volt a túljelentkezés. A felvételi bizottság döntése értelmében most 14 fiatal vehet részt a programban.

A képzés a következő négy elemre épül: közügyek menedzsment (kommunikációs rendszerek, a közvélemény-kutatás módszertana, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések), készségfejlesztő tréningek (tárgyalástechnika, retorika, prezentációs és beszédírási képességek), háttérbeszélgetések hazai és külföldi előadókkal, valamint e-learning tananyagokra, melyek által társadalomtudományi, filozófiai, elemzési és közgazdasági ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók. A szervezők abban bíznak, hogy az első és második alkalomhoz híven a többi képzési hétvégét is sikerül jelenlétiként megszervezni, a járványügyi korlátozások nem szorítják vissza őket az online térbe.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a diákokkal személyesen is lehetőségünk nyílt találkozni Makkosjánosiban és Budapesten egyaránt – nyilatkozta lapunknak Benkó Hajnalka, a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző programvezetője. – A második képzési hétvégére Ungváron került volna sor, viszont ezen módosítottunk, attól féltünk, hogy a járványügyi helyzet romlása esetén később erre csak az online térben lenne lehetőségünk. Budapesten a szakmai előadások mellett intézménylátogatásokra is sor került, például felkerestük az Országház épületét, valamint a Miniszterelnökséget, ahol Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, az MCC kuratóriumi elnöke látott vendégül bennünket. Minden helyzetben törekszünk a szakmai színvonal fenntartására, azonban személyesen sokkal könnyebb ennek a kivitelezése, hiszen ilyenkor a diákoknak lehetőségük nyílik megismerkedni az előadókkal és egy kávé mellett elbeszélgetni velük. A mostani képzésen a fiatalok találkozhattak többek között Gallai Sándorral, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának vezetőjével, Bujdosó Jánossal, a Miniszterelnökség Kárpátaljai Főosztályának vezetőjével, valamint Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével is. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is lehetőség nyílik a személyes találkozásokra, eszmecserékre – zárta gondolatait a programvezető.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke kiemelte, a KKV rendkívül sikeres és hiánypótló program, melynek mindenképpen van jövője és létjogosultsága Kárpátalján.

– Igyekszünk úgy felépíteni a képzési alkalmakat, hogy legyenek kárpátaljai és magyarországi előadók egyaránt. A mostani hétvégén a résztvevőknek lehetőségük nyílt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével is tanácskozni. A háttérbeszélgetés során szóba került az aktuális kárpátaljai politikai helyzet, a 2020. október 25-i helyhatósági választások óta történt fontosabb események, valamint szót ejtettünk azokról a sikeres projektekről, amelyek az elmúlt években elindultak Kárpátalján. Lehet, hogy a helyzet most nem túl fényes, a beszélgetést mégis pozitív végszóval zártuk, mivel van remény arra, hogy

a kárpátaljai magyar közösség sokáig a szülőföldjén boldoguljon, hiszen akadnak olyan fiatalok, akik céltudatosan a szülőföldjükön képzelik el jövőjüket.

A képzést elvégző fiataloknak nem engedjük el a kezét. Ennek érdekében jött létre Kárpátaljai Magyar Polgári Szalon, mely teret biztosít ahhoz, hogy a KKV által kibocsátott diákok megismerjék egymást , beszéljenek a térségünket érintő problémákról vagy nemzetközi politikai kérdésekről – foglalta össze a KMKSZ ISZ elnöke.

Barna Gréta résztvevő szerint a képzés mindenki számára pozitív élményt nyújtott, felülmúlta az elvárásokat.

– Legjobban Hal Melinda, az MCC Mindset Pszichológia Iskolája vezetőjének Vezetői döntés, vezetői identitás, politikai pszichológia workshop címen tartott előadása tetszett. A felszólaló rendkívül hasznos tanácsokkal látott el bennünket. Útmutatást kaptunk arra vonatkozóan, hogyan osszuk be helyesen az időnket, hogy elkerüljük a késést, halogatást, melyek kínos helyzetbe sodorhatnak minket. Az előadó rámutatott arra, hogyan kell viselkednie egy vezetőnek bizonyos helyzetekben, és hogyan kell kezelnünk a bennünket ért kritikát, valamint javaslatot tett arra is, hogyan reagáljunk stresszhelyzetben, illetve hogyan kezeljük a bennünk rejlő szorongást.

Dudás Gergő elmondása szerint a résztvevőknek már a képzés első napján sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk egymással és az előadókkal.

– Erre a hétvégére politikai beszéddel kellett készülnünk egy általunk választott témában, melyet Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Toastmasters Hungary és a Speak Academy alapítója, valamint Balatoni Mónika egyetemi oktató, társadalmi kapcsolatokért és kulturális diplomáciáért felelős volt államtitkár értékelt. Visszajelzésként kaptunk hideget és meleget egyaránt, természetesen mindezt kizárólag építő jelleggel. Érdekességnek számít, hogy a felszólalásunkat és a bizottság bírálatait videófelvételen rögzítették, melyet később megkapunk, hogy tudatosuljon bennünk az, milyen hibákat kell kiküszöbölnünk egy nyilvános felszólalás esetén. A képzés elengedhetetlen része a szakmai előadások és tréningek mellett a csapatépítés is. Egy rendkívül kreatív, tettrekész társaság gyűlt össze a KKV-ben, hiszen ha kapunk egy feladatot, akkor mindenki a legjobb tudása szerint teljesíti azt, mindeközben kicsit beleviszi a saját elképzeléseit.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó