Bemutatjuk a Kárpátaljai Márkacsaládot – Anicka-Hadady Csilla kézműves

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) új üzleti szerkezetet hozott létre.

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. E szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz. Sorozatunkban a Kárpátaljai Márkacsaládot mutatjuk be.

Anicka-Hadady Csilla kézműves

Huszonhatféle lekvár sorakozik takarosan a polcokon, többek között olyan különlegességek, mint a berkenyéből, a kökényből vagy a homoktövisből készültek, valamint a fahéjas körte és alma, vagy a gyömbérrel ízesített őszibarack. Valamennyin a Csilvár felirat olvasható és mindegyiket a Kárpátaljai márkacsalád logója díszíti.

Eszenyi Gábor

– Gondolta-e valaha, hogy ilyen színes lesz a paletta?

– A választék remélhetően jövőre még ennél is gazdagabbá válik, hisz a tervek szerint például naspolyából is készítünk majd lekvárt – válaszol lelkesen Anicka-Hadady Csilla benei kézműves. – Mert most valóban úgy tűnik, hogy az általunk készített lekvárok, gyümölcsízek kínálatának csak a fantázia szab határt. Persze jó lenne előre tudni, hogy miből mennyire van igény, hisz bár minden esetben nagy lelkesedéssel állunk a főzőüst mellé, azért az nem mindegy, hogy a kész termék mikor talál vevőre.

– Bizonyára ebben sokat segíthet, hogy a Kárpátaljai márkacsalád tagjaként termékeivel egyre több árusítóhelyen jelenik meg.

– Ez így igaz. Néhány évvel ezelőtt kezdődött azzal, hogy egy-egy borkóstoló után a falunkbeli családi borászat vezetője felkért, hogy mutassam meg az ide látogató turistáknak, hogy errefelé milyen lekvárokat készítünk. Először nagyon meglepett, hogy a vendégek körében milyen nagy volt az érdeklődés. Mindehhez természetesen hozzájárult az igényes csomagolás, a termék egyedi megjelenése. Jelmondatunkhoz híven – amely így hangzik: egy kanálnyi boldogság – minden üveg lekvár kötözőcsinórján egy csöppnyi fakanál lóg, amellyel adagolható az edénybe rejtett finomság. A kanalat az egyik fafaragó ismerősöm készítette. A fentiekből kitűnik, hogy a kézműves termékek előállítói körében már korábban is alakultak egymást segítő kapcsolatok. Ha pedig egy-egy üzlet polcain jelennek meg termékeink, az számunkra még nagyobb segítséget jelent. Különösen most, a világjárvány idején, amikor kevés népünnepély megtartására nyílt alkalom. Hadd mondjam el, hogy már korábban kiváló együttműködést alakítottunk ki néhány falusi vendéglátóval. Ők abban a helyiségben, ahol a turisták étkeznek, külön polcot szereltek fel lekvárjaink számára. Ez a dolog persze csak akkor működik, ha vannak turisták.

– A kézműves termékek célközönsége egyértelműen a messzi földről hozzánk látogató vendég.

– Szerencsére ma már egyáltalán nem ez a helyzet. A környéken lakó háziasszonyok ugyanis szívesen vásárolják és próbálják ki lekvárkülönlegességeinket a különböző sütemények készítése során. Közismert, hogy Bene az őszibarack hazája. Ám kóstolta-e már valaki, hogy a hamis hájas, vagy csak egy egyszerű piskóta milyen ízű, ha azt gyömbéres őszibarackkal töltjük meg? Örömmel jelentem, divattá vált szépen, ízlésesen csomagolt lekvárt ajándékozni barátnőinknek, hölgyismerőseinknek is.

– A Kárpátaljai márkacsalád tagjaként milyen további terveket dédelget?

– A választ két részre osztanám. Egyrészt fontosnak tartom, hogy a Kárpátaljai embléma használatából mind többen profitáljunk azokkal együtt, akik kézműves termékeket állítunk elő. A minap valaki megjegyezte, hogy már az is sokat jelent a megélhetésünk szempontjából, ha egymástól vásárolunk. Ám még nagyobb az együttműködés hozadéka, ha a márkacsalád többi tagjának a termékét népszerűsítjük. A téli, kora tavaszi hónapokban ugyan kevés turista fordul meg, ám úgy látom, rájuk a továbbiakban lehet építeni. A kézműves termék, nemkülönben az általunk előállított kézműves élelmiszer-alapanyag a turisták körében az egyik legkeresettebb ajándéktárgy. A brandépítés másik része magát a családi vállalkozásunkat érinti. Nagy álmom, hogy felépüljön az a korszerű lekvárkészítő műhely, ahol már minden feltétel adott a legjobb minőségű termékek előállításához. Akik ismernek, tudják, hogy tizenegy évvel ezelőtt horgolt díszek és használati tárgyak készítésével kezdtem kézműves pályafutásomat. Az utóbbi időben sajátítottam el a gyertyafonás tudományát. Mindez jelzi, hogy mennyire nyitott vagyok az új dolgok iránt. Szerencsére a három foglalatosság időben nem üti egymást. A lekvárkészítés ideje a nyár második felére és az őszi hónapokra tevődik, a gyertyafonásé a téli hónapokra. Horgolni meg bármikor lehet, amikor éppen ráérek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó