KISZó-kérdés – Még mindig az együtt töltött ünnep a népszerű

A karácsony mindenkinek mást jelent: ajándékot, együttlétet, rokonok hadát, finom ételeket. Bárhogy is tekintünk a szeretet ünnepére, azt kijelenthetjük, hogy az év kiemelt jelentőségű eseményéről van szó. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján karácsonykor a családok komoly dilemmával néznek szembe, ugyanis az együtt ünneplés napjainkban már nem teljesen magától értetődő.

Bujdosó Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, együtt tölti-e a család a karácsonyt. Válaszadóink jelentős többsége szerencsésnek mondta magát, ugyanis a családjuk körében ünnepli Jézus születését. A megkérdezettek csak kisebb hányada tölti szeretteitől távol a karácsonyt.

Budai Tímea pszichológus egyik cikkében azt írja, az ünnep és a család fogalma szorosan összefonódik, hiszen közösség nélkül ünnep sem lenne. A kitüntetett pillanatok vagy jeles napok segítenek abban, hogy a közösségi tudat fennmaradjon. A karácsony egyszerre társadalmi és mélyen személyes, családi ügy, éppen ezért az egyéni, a családi és a kollektív identitásra is hatással van.

Erdő Péter bíboros néhány évvel ezelőtt megírta, ilyenkor egyesek az ünneplést tervezik, másoknak csak régi emlék, nosztalgia a karácsonyfa körül álló család, a csillogó szemű gyerekek és a meghatódott idősek.

„Mert jó volt együtt. Öröm volt és öröm ma is látni szeretteinkben a múltunkat és a jövőnket. Hogy nem vagyunk feleslegesek. Valaki akarta, hogy legyünk, hogy növekedjünk. Valaki szeret minket. Valaki büszke ránk. Vagy éppen – az idősebbek oldaláról nézve –, hogy a sok fáradság és áldozat nem volt hiába, hogy van folytatás. Gyerekek, akik talán nem becsülik nagyon, amit mi elvégeztünk, alkottunk vagy „összehoztunk”, talán másként képzelik a jövőjüket. Esetleg nem is ott, nem is abban a házban, amit mi szántunk nekik. Mégis, ilyenkor ünnep táján jó együtt lenni.

Mert messzire szakadtak egymástól a nemzedékek világszerte. Főleg az úgynevezett nyugati világban. Mert a megélhetés jellemző módja – talán nemsokára majd egyre kevésbé – a bérmunka lett” – fogalmazott a bíboros.

Kárpátalján sincs ez másként, sajnos az egyre alacsonyabb életszínvonal miatt tömegesen vállalnak munkát külföldön. Emiatt az ünnepekre történő hazautazás is bonyodalmakat okoz, a több órás, esetleg napokig tartó sorban állás a határon szintén elriasztja a családtagokat. Marad az online tér…

Jakab Sass Judit és családja egyelőre nem tudta biztosra megmondani, hányan ülik körbe az ünnepi asztalt.

– Minden bizonnyal a férjemmel kettesben, illetve az általunk gondozott idős mamával töltjük az ünnepeket. A nénit 14 éve gondozzuk, ugyanis a nehéz életkörülményei miatt nincs lehetősége lakhatása önálló biztosítására. A két fiam már saját családot alapított, sajnos, csak ritkán tudnak meglátogatni minket. Ettől függetlenül örömmel készülünk a karácsonyra, és nagyon szeretjük ezt az ünnepet – fejtette ki a beregszászi nő.

Bakos Erika elmondta, mindenképpen otthon töltik a karácsonyt.

– Nem utazunk el, a háztáji gazdaság nem ad erre lehetőséget. Négy fóliaházban krizantémot nevelünk, emellett fejős tehenek tartásával foglalkozunk.

A karácsonyt, ahogyan más ünnepeket is, szűk családi körben ünnepeljük – mondta a tiszabökényi asszony. – Az asztalra a nagymamám receptjei alapján készült finomságok kerülnek. Előfordult, hogy újakat is kipróbáltam, ám a „fiúcsapat” azokat leszavazta. Nálunk rakott és a rántott hús, a töltött káposzta és a hagyományos fasírt a favorit. Emellett immár 16 éve hagyománnyá vált a családban, hogy karácsony előtt feldíszítjük az udvart és ünneplőbe öltöztetjük a házat.

Nyilas Erzsébet szintén az otthon melegében, a családja körében ünnepli Jézus születését.

– A hagyományokat őrizzük. Fenyőfát díszítünk, sütünk, főzünk, ajándékozunk. Természetesen vendégek is lesznek – mondta.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó