Megvan, kinek lesz januártól 14 ezer hrivnya feletti nyugdíja

A szociálpolitikai minisztérium nyilvánosságra hozta, mely lakossági kategóriák számíthatnak 2022 januárjától 14 600 hrivnyás nyugdíjra.

Magyar Tímea

A jövő évben az ukrajnai nyugdíjasok több kategóriája számára is korrigálják a havi juttatást. Így a csernobili atomerőműben történt baleset felszámolásában részt vevőknek két alkalommal is újraszámfejtik az illetményét.

2022 januárjától az elhárításban részt vett rokkantnak nyilvánított személyek kifizetései így alakulnak:

I. kategóriájú rokkantak – 14 600 hrivnya;
II. kategóriájú rokkantak – 9500 hrivnya;
III. kategóriájú rokkantak – 7000 hrivnya.

Marina Lazebna tárcavezető elmondta, már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely az elhunyt katonák családjainak járó nyugdíj emelését javasolja, beleértve a csernobili atomerőműben történt baleset felszámolásában részt vett, időközben elhunyt személyek után járót is.

A szociális tárca továbbá azt tervezi, hogy a jövő évben a háromszorosára emeli a csernobiliek gyógykezelésére szánt összeget.

Utoljára ugyanis 2005-ben foglalkoztak ennek a juttatásnak a korrigálásával. Ezenkívül étkeztetési célra adott kompenzációjuk összegét is 20 százalékkal ígérik emelni. Az említett kategória szanatóriumi kezelésére 269 millió hrivnyát terveznek elkülöníteni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó