Kajakóma: tippek a túlevés ellen │KISZó-háttér

A legtöbb ember hajlamos rá, hogy az ünnepek alkalmával ne hallgasson szervezete jelzéseire – az év végi túlevés bizony gyakori jelenség. Pedig nemcsak a vonalainknak nem tesz jót, a szervezetünk is megszenvedi.

Magyar Tímea

A karácsonyi és újévi ünnepek sokak számára egyenlő a túl sok evéssel. Nehéz ellentmondani a sok finomságnak, bár legtöbbször már csak a szemünk kívánja az ételt. A túl sok habzsolás azonban számos előnytelen dolgot tesz a szervezettel. Érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

– Például kialakul az úgynevezett kajakóma. Az ünnepi finomságok úgy megülik a gyomrunkat, hogy lustává válunk a mozgásra. Amikor kalóriás ételeket fogyasztunk, a testünk inzulint termel, de melatonin- és szerotoninemelkedést is okoz. Ezek a hormonok boldoggá tesznek bennünket, ám letargikus hangulatba is kerülhetünk, magyarázza Elvira Turjanica gasztroenterológus. – A túlevés gyomorégést eredményez, ugyanis ahhoz, hogy megemésszük az ételt, a gyomrunk savat állít elő. Vagyis, minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Olykor a sav kimarja a gyomor belső felét vagy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, s ettől gyomorégés jelentkezik. Ki is tágul a gyomrunk. Jó tudni, hogy a gyomor nagyjából 1 liternyi étel tárolására képes, de akár 3 litert is befogadhat. Mivel az ilyen nyomást fejt ki a körülötte levő szervekre, emiatt kellemetlenül érezhetjük magunkat. Nem ritka a puffadás, amit a szénsavas italok, a gyorsan fogyasztott finomságok okoznak. Ajánlom, rágjuk meg jól az ételt, szánjunk időt erre a karácsonyi vacsorára.

– Ilyentájt szoktak az emberek bosszantó pluszkilókat felszedni…

– A túlevés sokszor jár hízással. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. A bélfalon levő sejtek felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. Ezután a máj sejtjeink táplálása érdekében, átalakítja a tápanyagokat energiává, a felesleges kalóriákat viszont zsírként tárolja. Érdemes tehát lejárni a sok ételt, egy kiadós séta segíthet az emésztésben!

– Mivel segíthetjük emésztésünket egy nehéz menü után?

– A keserű fogások ellensúlyozzák legjobban a zsírosakat, például a retek, a grépfrút, az ananász, az alkoholmentes sör vagy a cikóriakávé, mivel ezek epeelválasztás-fokozó hatásúak. Mindig lehet olyan ételeket készíteni, amelyek kevésbé megterhelőek. A friss gyümölcs, zöldség mellett például az aszalt gyümölcsfélék is kiválóan helyettesíthetik az édességeket. Érdemes kipróbálni a héjastul felszeletelt citrusféléket közvetlenül az étkezés után. Aki túl keserűnek találja, meg is cukrozhatja, még így is egészségesebb a süteményeknél.

– Mit tegyünk, ha valakinél megtörtént a baj?

– A legjobb, ha koplalunk. Ilyenkor semmi nem segít jobban, mint ha csak vizet iszunk és hagyjuk, hogy kiürüljön a fölösleges táplálék a szervezetünkből.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó