Gál Wood Works – az exkluzív termékek tárháza │KISZó-portré

Gál Máté műgyantából és fából készít egyedi termékeket. A kisdobronyi fiatalember az édesapjának segítve nyert betekintést a famegmunkálásba. Megálmodott egy különleges íróasztalt, bátran belevágott annak megvalósításába. Az unaloműző barkácsolásból később jól fizető foglalatosság, majd vállalkozás lett Gál Wood Works néven.

Varga Brigitta

– Mióta foglalkozol bútorkészítéssel?

– Édesapám több mint húsz éve dolgozik asztalosként. Emlékszem, gyermekkoromban előbb volt kalapács mint toll a kezemben. Eleinte csak kisebb munkálatokban segédkeztem, szerszámokat adogattam neki, később magam is részt vettem a nyersanyag feldolgozásában, a bútorok összerakásában, s az évek során ez a szenvedélyemmé vált. Az interneten böngészve figyeltem fel arra, hogy a fa és a műgyanta, pontosabban epoxi felhasználásával mennyire különleges bútorok állíthatók elő. Sok-sok YouTube videó megtekintése után elhatároztam, hogy elkészítem a saját, egyedi íróasztalomat.

Első próbálkozás ellenére, mondhatni egész jól sikerült. Ez több mint egy éve történt.

Azóta a barátoktól, majd azok ismerőseitől is érkeztek megrendelések, s nemcsak asztalt, de faliórát, tálcát, poháralátétet, fogast, kulcstartót és egyéb tárgyakat is készítettem.

– Milyen alapanyagokkal dolgozol?

– Legtöbbször tölgyet és diófát használok, azonban a nyersanyagbeszerzés roppant körülményes. Minél egyenetlenebb a fa, számomra annál értékesebb, hiszen ennek a technológiának az a lényege, hogy megőrizzük az alapanyag legtermészetes állapotát, az erezet mintáját, de az apróbb göcsöket és repedéseket is. Az ilyen fadarabok máshol selejtnek minősülnek és szemétre kerülnek, még lécet sem faragnak belőle. Mi ezeket hasznosítjuk, gondoljuk újra, így lesz belőlük egyedi alkotás.

A második legfontosabb alapanyag az epoxi, mely átlátszó, sűrű anyag és olyan, mint az extraerős ragaszték.

A bútoripar számára azért igazán vonzó, mert a fához hasonlóan megmunkálható, vagyis csiszolható, polírozható és fúrható, mindezek ellenére mégis átlátszó marad. Színezhető is, bármilyen árnyalat kikeverhető belőle, továbbá a megkötött műgyanta felületét mattá tehetjük, ebben az esetben viszont kevésbé áttetszővé, opálossá válik.

– Hogyan készülnek ezek a káprázatos darabok?

– Első lépésben a faanyagot speciálisan erre a célra szolgáló kialakított kazánházban kiszárítjuk, majd keretbe helyezzük. Második lépésben kikeverjük a műgyantát, színezzük és lassan a keretbe öntjük. Fontos tudni, hogy a munkafolyamat közben biztosítani kell a 20-25 C-fokot, máskülönben az epoxi nem köt meg, és a munka selejtes lesz. Ezt követően legalább 3 napig állni hagyjuk. Ha a gyanta megkötött, a keretet eltávolítjuk és ezzel el is készült a nyers munkalap. Ezután 15 féle csiszolópapírral, 4 féle polírozókoronggal finomítunk rajta.

– Saját ötletek alapján dolgozol vagy egyedi megrendeléseket is vállalsz?

– Legtöbbször konkrét elképzeléssel keresnek fel. Ilyenkor mindig elmondom, hogy

nincs két egyforma fadarab, tehát ugyanolyat gyártani, mint a képen látható, nem lehet, csak hasonlót.

Mivel itthon, a saját műhelyünkben dolgozunk, ezért az érdeklődőknek mutatni tudunk mintadarabokat is. Vidékünkön még kevésbé ismert ez a technológia, de hiszek abban, hogy ez néhány éven belül megváltozik.

– Az emberek többsége tömeggyártott, forgácslapból előállított bútorokat vásárol, melyek jelentősen olcsóbbak. Miért ajánlod, hogy mégis egyedi fabútorokba invesztáljanak?

– Mert amellett, hogy mutatós és otthonunk dísze lehet, kivételesen erős, tartós és strapabíró. Előnyei közé tartozik az is, hogyha sérülne a felülete, saját anyagával könnyedén javítható. Ügyfeleimnek lehetőséget kínálok arra is, hogy a sérül bútoron 1 éven keresztül ingyenes polírozást biztosítok, ezzel vállalva garanciát munkám minőségére.

– Tervek a jövőre nézve?

– Elsődleges cél a tanulmányaim sikeres befejezése, ugyanis jelenleg az Ungvári Nemzeti Egyetem 4. évfolyamos építészmérnök és az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet matematika szakos hallgatója vagyok, valamint a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének alelnökeként tevékenykedem. Az egyetem elvégzése után építészmérnökként szeretnék majd munkába állni, de a famegmunkálást sem hagynám feledésbe merülni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó