A külhoni magyarok is szavazhatnak az április 3-ra kiírt országgyűlési választáson

magyar orszaggyules

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke április 3-ára írta ki a 2022-es parlamenti választás időpontját, tudatta a Magyar Távirati Iroda.

A 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárnak a január 26-i névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-ig kell kézhez kapnia az értesítést arról, hogy felvették a névjegyzékbe. Aki nem kapja meg, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) új értesítőt igényelhet.

A választási eljárási törvény szerint a hivatalos kampány február 12-én kezdődik.

Az a 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választások előtt vagy azután regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékében, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt. Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, regisztrációs kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

A külhoni magyaroknak a szavazatukat tartalmazó szavazási levélcsomagot április 3-án 19 óráig kell eljuttatniuk levélben az NVI-hez, de a levélcsomag leadható a külképviseleteken, illetve a szavazás napján a külképviseleteken vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában.

Akinek van magyarországi lakcíme, és a voksolás napján nem tartózkodik Magyarországon, a több mint 100 külképviselet valamelyikén adhatja le szavazatát. Ukrajnában három ilyen képviselet működik: Kijevben, Ungváron és Beregszászban. Ehhez legkésőbb március 25-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől.

TÁJÉKOZTATÓ A 2022-ES MAGYARORSZÁGI ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSRÓL A KÁRPÁTALJÁN ÉLŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK RÉSZÉRE

Aki a népszavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, ugyancsak március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

 

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó