Kapósak a hektáronként 40 ezer hrivnyás mezőgazdasági földterületek

A földeladási moratórium feloldása óta az ország összes mezőgazdasági területének 0,375 százaléka cserélt gazdát.

A Kijevi Közgazdasági Főiskola sajtószolgálata szerint Harkiv megyében az összes mezőgazdasági terület 1 százalékát értékesítették, ezt követi Herszon megye 0,7 százalékos aránnyal. A legkevesebben Rivne, Lemberg és Ivano-Frankivszk megyében éltek a lehetőséggel, ott a földek mindössze 0,1 százaléka kelt el a piacon.

Az adásvételi szerződések adatai szerint az átlagár hektáronként 40 ezer hrivnya körül mozog.

Roman Nejter, az élelmiszer- és földhasználati kutatóközpont szakértője kifejtette, a telek ára a földterület típusától és elhelyezkedésétől függ.

A földpiac megnyitásakor átlagosan napi 470 tranzakciót bonyolítottak le, a gazdát cserélt részlegek területe meghaladja a 150 ezer hektárt.

„Ez az Ukrajnában lévő mezőgazdasági rendeltetésű területek 0,375 százaléka. Becslések szerint azokban az országokban, ahol a piac folyamatosan fejlődik, a földek körülbelül 1-1,5 százaléka kerül forgalomba évente” – mondta Nejter.

A földtípusok szerinti megoszlásban az értékesített területek nagy része szántóföld (86,2%), a kaszálók és a legelők aránya 10,6%, az összes többi típus 3,2%-ban van jelen.

A Kijevi Gazdasági Főiskola számításai szerint az összes értékesített mezőgazdasági rendeltetésű terület teljes becsült értéke elérte az 5,3 milliárd hrivnyát.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó