Moszkva üzent: nem hagy fel a hadgyakorlatozással

Oroszország a jövőben is tart majd hadgyakorlatokat a saját területén, a nyugati katonai körzetben zajló manővereknek semmi közük sincsen a Nyugattal folytatott tárgyalásokhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

“Végül is az országunk területén lévő saját egységeinkről és katonai körzeteinkről beszélünk, a katonai fejlesztések és a hadgyakorlatok folytatódtak, folytatódnak és folytatódni fognak, ez a normális gyakorlat minden fegyveres erő esetében” – indokolt az elnöki szóvivő.

Az orosz nyugati katonai körzet sajtószolgálata azt közölte, hogy háromezer katonája hadgyakorlatot kezdett a Voronyezs, Belgorod, Brjanszk és Szmolenszk megye területén lévő gyakorlótereken.

Oroszország képviselői hétfőn Genfben az Egyesült Államok küldöttségével, szerdán Brüsszelben pedig az NATO-Oroszország Tanács keretében ismertették a Moszkva által igényelt biztonsági garanciákra vonatkozó elképzeléseiket. Csütörtökön Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Állandó Tanácsa fogja megvitatni az orosz fél kívánságait, amelyek értelmében a NATO-nak le kellene állítania az újabb tagállamok felvételét és a katonai infrastruktúráját vissza kellene bontania az 1997-es – vagyis a keleti bővítés kezdete előtti – szintre.

Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár azon kijelentésére reagálva, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalásokat kezdeni Svédországgal és Finnországgal a NATO-csatlakozásról, Peszkov azt hangoztatta, hogy Oroszországot az észak-atlanti szövetség mindennemű bővítése aggasztja.

“A NATO nem a fejlődés intézménye. A NATO a konfrontáció eszköze. Ezt a szövetséget ilyennek találták ki, ilyennek tervezték, ilyennek valósították meg, így fejlődik és működik” – fogalmazott a szóvivő.

Mint az ismert, Ukrajnát és nyugati partnereit aggasztja az orosz csapatok közelsége a két ország határánál.

Putyin-ellenes tüntetést tartottak Kijevben      

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó