Vénykötelessé tesznek bizonyos antibiotikumokat

Ukrajnában az egészségügyi intézmények év elejétől kötelesek részletes nyilvántartást vezetni az antibiotikumok alkalmazásáról, írja a life.pravda.com.

Az egészségügyi minisztérium 2022. január 1-jétől 29 gyógykészítményt tett vénykötelessé.

“Ez lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk, mennyi és milyen antibiotikumot írnak fel az orvosok a kórházban kezelt betegeknek. Ezen információk tudatában felmérjük a gyógyszer használatának indokoltságát, valamint azt, hogy az alkalmazott készítmény valóban segíti-e a betegek gyógyulását, és csökkenti-e kórházi tartózkodás idejét” – áll a közleményben.

2022. április 3-tól kizárólag elektronikus vény alapján adják ki az antibiotikumokat a patikák. Eszerint a betegnek először orvoshoz kell fordulnia, aki az elektronikus egészségügyi rendszerben rögzíti a kórképet és az arra irányuló kezelést. A páciens csak azután válthatja ki a gyógyszertárt, miután SMS-ben megkapja a kiváltáshoz szükséges vénykódot. A patikus pedig kizárólag a kód alapján adhatja majd ki a gyógyszert.

Az utóbbi években egyre nagyobb mértéket öltött Ukrajnában az antibiotikumok alkalmazása. E készítmények helytelen és túlzott használata antibiotikum-rezisztenciát válthat ki, ami fokozatosan lassítja, végül lehetetlenné teszi a fertőzések elleni küzdelmet – olvasható a tárca honlapján.

Az év végére az egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy a papír alapú receptekről teljesen áttérnek az elektronikus vényekre.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó