A britek szerint Murajev lesz Ukrajna következő miniszterelnöke

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Moszkva nevetségesnek nevezte London állítását. Ha megvizsgáljuk a felmerülő neveket, egyértelmű, hogy hamis, és minden alapot nélkülöző az állítás.

A brit tárca közölte: információi vannak arról, hogy az orosz kormány – miközben még fontolgatja, hogy lerohanja-e és elfoglalja-e Ukrajnát – arra törekszik, hogy Ukrajna élére egy oroszbarát vezetőt állítson, és Moszkva egyik potenciális jelöltje Jevhenyij Murajev (a képen) egykori ukrán parlamenti képviselő.

A londoni külügyminisztériumnak a vasárnapi tájékoztatása szerint arról is értesülései vannak, hogy az orosz hírszerzési szolgálatok számos más volt ukrán politikussal szintén kapcsolatban állnak. Közéjük tartozik a brit külügyi tárca szerint Szerhij Arbuzov, aki 2012 és 2014 között első miniszterelnök-helyettes, 2014-ben ügyvezető miniszterelnök volt Ukrajnában. A minisztérium megnevezi Andrij Klujevet, Viktor Janukovics egykori ukrán elnök volt kabinetfőnökét, aki szintén betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, valamint Volodimir Sivkovicsot, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács volt alelnökét és Mikola Azarovot, aki 2010 és 2014 között Ukrajna miniszterelnöke volt.

A brit külügyminisztérium közleménye szerint a felsoroltak némelyike kapcsolatban van olyan orosz hírszerzési tisztekkel, akik részesei az Ukrajna elleni esetleges támadás tervezésének. Liz Truss brit külügyminiszter a tárca vasárnapi közleményéhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a most nyilvánosságra hozott információk fényt vetnek arra, hogy Oroszország milyen széleskörű, felforgató célú tevékenységet folytat Ukrajnában, és betekintést engednek a Kreml gondolkodásmódjába.

Mindeközben Moszkva válaszában éppen a brit kormányt vádolta meg azzal, hogy manipulatív hírekkel élezi az orosz–ukrán konfliktust. Ismételten leszögezték: Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát, ezt csak az USA és Nagy-Britannia állítja politikai megfontolásokból.

Az ukrán strana.ua portál által megszólaltatott szakértők nevetségesnek tartják Murajev esetleges kormányfői szerepét. A politikusról tudni kell, súlyos konfliktusa van Putyin komájával, Viktor Medvedcsukkal, az orosz hatóságok pedig számtalan szankciót léptettek életbe vele szemben.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó