Felmérés: lőtávolba került Zelenszkij

Amennyiben most lenne az elnökválasztás, Volodimir Zelenszkij a szavazatok 23,5 százalékát szerezné meg, de nem biztos, hogy megnyerné a választásokat.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérése alapján a regnáló államfő a biztos választók körében vezeti a népszerűségi listát, ám előnye minimálisra csökken. Közvetlen üldözője Petro Porosenko exelnök 20,9 százalékkal lett második a rangsorban. A két politikus támogatottsága a 4%-os hibafaktoron belül van. A január 20–21. között végzett felmérésből az is kitűnik, hogy Zelenszkij támogatottsági mutatója 2,7%-kal csökkent a decemberi felméréshez képest, míg Porosenko támogatóinak a száma 4,4%-kal nőtt.

Amennyiben most lenne az elnökválasztás, a harmadik helyet Julija Timosenko, a Batykivscsina (Haza) képviselője szerezné meg, akinek támogatottsága 11,8 százalék. A további sorrend: 4. Igor Szmesko (9,6%), 5. Jurij Bojko (9,3%) – áll a Mukachevo.net hírében.

Ha mostanában tartanák a parlamenti választásokat Ukrajnában, az első helyen az Európai Szolidaritás (Jevropejszka Szolidarnyiszty) párt végezne, amely a voksok 18,9%-át gyűjtené be. Az első helyről leszorult Nép Szolgája (Szluha Narodu) 13,7%-kal végezne a második helyen – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felméréséből.

A harmadik helyet a Batykivscsina szerezné meg 13,7%-kal, megelőzve ezzel az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) pártot, amely a szavazatok 11,6%-át kapná. Esélyes még a parlamentbe jutásra az Értelmes (rozumna) Politika, Dmitro Razumkov pártja (7,6%), az Erő és Becsület (Szila is cseszty), Igor Szmesko pártja (7,4%), a Jevhenyij Murajev-féle Nasi (Mieink) (5,5%).

A mérési hibahatáron belül van az eredménye, vagyis elvben elérheti az 5%-os parlamentbe jutási küszöböt a Hrojszman Ukrán Stratégiája (4,7%), a Radikális Párt (4,6%) és a Klicsko-féle UDAR (4,5%) is.

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó