Covid: Ugrásszerű növekedésre számítanak Kárpátalján

Az emlékeztető oltás mindenkinek ajánlott

Az elmúlt napokban a környező országokhoz hasonlóan Ukrajnában is felfelé ível a koronavírussal fertőzöttek száma. A kritikus járványügyi helyzet kapcsán hétfőtől egy megyét, Ivano-Frankivszkot, ismét vörös zónába sorolták. Január 27-től pedig Ricne megyére is ugyanez a sors vár. Mi a helyzet Kárpátalján, és hogy halad az oltási kampány, néztünk utána.

Magyar Tímea

A megyei közigazgatás közelmúltban kinevezett új vezetője, Viktor Mikita arról tájékoztatta a sajtót, hogy Kárpátalja is újabb járványhullám küszöbén áll. Míg tavaly januárban a karácsonyi ünnepek után napi száz új esetet észleltek a szakemberek, a jelek arra utalnak, most sokkal magasabb betegszámmal is szembesülhetünk. Ettől a helyzettől az embereken kívül sajnos a vállalkozások és a gazdaság is szenved. Ha ugyanis megyénk ismét vörös zónába kerül, visszatérünk a szigorú korlátozásokhoz, melyek a szolgáltatói szférát és a látogatókat egyaránt rosszul érintik majd. Mint ismeretes, a karanténszabályok megsértőire 17 000-34 000 hrivnya közötti bírság vár, míg a tisztségviselők 170 ezer hrivnyás büntetést kockáztatnak. Emiatt fontos, hogy a vállalkozók minden idevágó szabályt betartsanak és többek között ellenőrizzék a klienseik, vendégeik Covid-tanúsítványát.

A megyevezető hangsúlyozta, a járvány megállításának egyetlen módja továbbra is az oltakozás, ami január 31-től már a helyi önkormányzatok, az állami és kommunális tulajdonban lévő egészségügyi intézmények, vállalatok dolgozói számára is kötelező lesz. Csak az immunizálás révén lehet legyőzni a fertőzést és visszatérni a megszokott hétköznapokhoz. A vakcina segít megelőzni a betegség súlyos lefolyását és elkerülni a vörös zónát s az azzal járó leállást, erősítette meg Mikita.

A megyei egészségügyi főosztály vezetője lapunknak elmondta, jelenleg a betegek 18 százaléka kiskorú.

Mivel a koronavíruson kívül a szezonális influenza is fertőz, a további megbetegedések elkerülése érdekében Ungváron és megyeszerte több helyen már bezárták az iskolákat és áttértek a távoktatásra. A betegszám növekedésével egyidejűleg emelkedik a kórházi ellátásra szorulók aránya is. A megyében van elegendő oltóanyag, Anatolij Psenicsnij arra szólít mindenkit, saját maga és szerettei védelmében mindenki vegye fel az emlékeztető oltást.

A járvány kezdete óta Kárpátalján több mint két és fél ezren hunytak el a Covid következtében, s ez a szám napról napra tovább nő. A tapasztalat azt mutatja, a kórházba kerülő fertőzöttek fele nyugdíjas és egyikük sem oltatta be magát, mondja Vaszil Szkrip, a megyei tüdőkórház főorvosa.

Sajnos az sem helytálló megállapítás, hogy aki átesett a betegségen, immunitást szerez ellene.

Számtalan esetben többször is megfertőződnek az emberek, ezért a súlyos szövődmények elkerüléséhez mindenképpen szükség van a védőoltásra, figyelmeztet a szakember.

Mint ismeretes, Ukrajnában minden felnőtt számára engedélyezték az emlékeztető oltás elvégzését. Emellett kiegészítő oltásról is lehet hallani, sokan nem tudják, mi a különbség a kettő között és kinek van rá szüksége.

A gyakori kérdések tisztázására Viktorija Timcsiket, a megye főepidemiológusát kértük meg.

– Miért van szükség a kiegészítő és az emlékeztető oltásra?

– Előbbi azoknak kell, akiknek valamilyen súlyos betegség következtében az első két dózis nem biztosított megfelelő védelmet. Az emlékeztető oltás célja pedig, hogy megerősítse az első két adag hatékonyságát, ami az idő múlásával minden embernél gyengül.

– Kinek ajánlottak ezek?

– A kiegészítő oltás a HIV-fertőzötteknek, a vérrákkal küzdőknek, a szervátültetésen, kemoterápián átesett és a nagy adagú hormonkezelésen részt vett személyeknek, az emlékeztető oltás mindenki számára ajánlott.

Mikor érdemes ezeket megejteni?

– A kiegészítő oltást a másodikat követően 28 nappal, de mindenképpen 3 hónapon belül érdemes megejteni. Ugyanazzal a vakcinával végzik, mint az első kettőt. Ha az nem áll rendelkezésre, akkor azzal, amely engedélyezett e célból. Az emlékeztető oltást a második után 180-240 nappal ajánlatos elvégezni. Ehhez mRNS-vakcinát ajánlanak (Pfizer, Moderna), ám ha az nem elérhető, bármely más vakcina is megfelel.

– Hogyan befolyásolja az emlékeztető oltás a Covid-tanúsítvány érvényességét?

– A kiegészítő oltás sehogyan, az emlékeztető viszont meghosszabbítja a tanúsítvány érvényességi idejét.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó