Megtalálták Kárpátalján azt a helikoptert, amely megsértette a magyar légteret

Az ukrán határőrizeti szerv tájékoztatása szerint munkatársaik Kárpátalján megtalálták azt a Aerospatiale Alouette III típusú helikoptert, amely feltételezések szerint január 31-én az éjjeli órákban megsértette a magyar légteret.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat közleménye szerint azt követően, hogy az ukrán és a magyar hatóságok is észlelték a Magyarország légterébe belépő ismeretlen légi járművet az Ukrán Biztonsági Szolgálattal közösen kiterjedt kutatóakciót indítottak a vasmadár után. A helikopterre a Huszti Járásban, Alsóhidegpatak (Nizsnij Sztudenij) település közelében, egy gyalogosan is nehezen megközelíthető hegyi tisztáson bukkantak rá.

Leszja Fedorova, a Munkácsi Határőrosztag szóvivője azt közölte, hogy munkatársai a gép átvizsgálása során az utastérben csempészcigarettát találtak, de azt sem zárják ki, hogy embercsempészésre is használhatták a 150 ezer dollár értékű helikoptert. A légi jármű a két pilótán kívül 6 főt képes szállítani. A magyarul pacsirtának elnevezett egymotoros gép belső hasznos terhelése 750 kg, hatótávolsága: 550 km, utazósebessége pedig 185 km/h. A helikoptert egyelőre a hatóságok őrzik, tart a nyomozás az ügyben. Nemzetközi repülési előírások megsértése miatt indult eljárás.

A megyei rendőrség az esettel kapcsolatban hivatalos Fcaebook-oldalán azt közölte, hogy a nyomozásban eddig három gyanúsított van, két munkácsi és egy huszti illetőségű férfit került a nyomozók látókörébe. Eddig annyit sikerült kideríteni, hogy a helikoptert tavaly novemberben az egyik észak-ukrajnai megyében vásárolták, amelyet teherszállításra alakítottak át. A helyszínelés során több mint 500 doboz  adó- és zárjegy nélküli cigarettát találtak a helikopterben. A füstölnivalót lefoglalták.

Mint arról korábban beszámoltunk, riasztották a Magyar Honvédség vadászgépeit egy Ukrajna irányából Magyarország légterébe belépő ismeretlen légi jármű miatt.

Riasztották a Gripeneket – Ukrajnából érkező gép sértette meg a magyar légteret

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó