Lövészárokból tart online előadást az UNE professzora

A konfliktus által érintett kelet-ukrajnai régióban két őrség között a lövészárokból tart előadást diákjainak Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora idegenforgalmi alapismeretek tantárgyból. Az erről készült felvételt Viktor Scsadej osztotta meg közösségi oldalán.

„Csak úgy, mint békeidőben Sándor most is lankadatlan lendülettel teszi a dolgát. Tartja a kapcsolatot a hadsereget segítő kárpátaljai önkéntesekkel, vagy mint épp most, előadást tart diákoknak” – írta bejegyzésében Scsadej, aki az elmúlt években több alkalommal is indult Ungvár polgármesteri székéért, jelenleg a turisztikai szakemberre együtt teljesít szolgálatot a kelet-ukrajnai frontvonalban.

Fegyir Sándor a háború kitörését követően jelentkezett a területvédelmi zászlóaljhoz. Az egység jelenleg Kelet-Ukrajnában van.

A bejegyzés szerzője azt is elárulta, hogy az elmúlt két hónapban Fegyir Sándor számos érdekes tervet papírra vetett, amelyeket a háború után terveznek megvalósítani Kárpátalján.

Korábban Fegyir Sándor videóüzenetben mondott köszönetet Magyarország segítségéért:

VIDEÓ: Fegyir Sándor köszönetet mondott Magyarország segítségéért

A hét elején Troski Viktor matematikus a kelet-ukrajnai frontról küldött videóban köszönte meg az MTA-nak a díját.

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Troski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán. De az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató kárpátaljai matematikus a háború miatt nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre.

Küldött viszont egy rövid videót, amiben – miközben a háttérben rakétázás hangja hallatszik – röviden ismertette a kutatásait, és azt mondta, reméli, a járvánnyal és háborúval sújtott időszak után személyesen is be tud majd számolni az eredményeiről az Akadémián.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó