Belső menekültek Kárpátalján │KISZó-háttér

Az ungvári és a munkácsi egészségőröknek jut a legtöbb páciens

Kárpátalja közel 400 ezer belső menekültet fogadott be. A háború borzalmai elől menekülők 296 kommunális intézményben, ezenkívül magánszemélyeknél kerültek ideiglenes elhelyezésre, mások bérelt lakásokban várják a háború végét, hogy hazatérhessenek. A megyei katonai közigazgatás információja szerint Kárpátalján fokozott készültségbe helyezték az egészségügyi rendszert is, naponta több száz áttelepült kér orvosi segítséget. Amint az múlt heti vidéki összeállításunkból kiderült, a kisebb településeinken szolgálatot teljesítő családorvosok munkájára nincs jelentős hatással a belső menekültek érkezése. Ugyanis a gyakorlat azt mutatja, a háború kitörésekor több helyi lakos hagyta el otthonát, ment külföldre, mint ahány új jövevény érkezett. Ezért helyenként még kevesebb is lett az ellátásra szoruló páciens. De vajon mi a helyzet a városokban?

Magyar Tímea

– Minden városi vagy megyei fennhatóság alá tartozó egészségügyi intézmény képes szolgáltatást nyújtani a menekülteknek azon a körön belül, amelyre szerződése van a Közegészségügyi Központtal – mondta el lapunknak Olga Csemet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője. – Mivel a finanszírozás a páciensszám után jár, teljesen mindegy, hogy helyi lakos vagy más megyéből származó páciens keresi fel az intézményt. Egy kikötés van, a belgyógyászati osztályok nem lehetnek 80, a sebészeti osztályok pedig 50 százaléknál jobban leterhelve. De az egészségügyi minisztérium a közeljövőben ezeket a korlátozásokat is meg akarja szüntetni. Némely nagyobb településen a családorvosoknak is akad pluszmunkájuk, nem a páciensszám okán, hanem mivel olyan betegek szociális, rokkantságból adódó stb. problémáival is foglalkozniuk kell, akik nem állnak velük szerződésben. A jelenleg érvényes rendelet értelmében ugyanis a háziorvosok szerződés nélkül is kötelesek fogadni a tőlük segítséget kérőket. Egyelőre nem volt fennakadás a más régiókból érkezők ellátásával. a legnagyobb teher az ungvári és a munkácsi orvosokra nehezedik.

– Rengeteg cukorbeteg fordult segítségért hozzánk. Az első napokban, amikor a patikákból eltűntek a gyógyszereik, az inzulin, saját tartalékainkból fedeztük a szükségleteiket. Most, amikor ismét megjelentek a számukra életfontosságú készítmények a gyógyszertárakban, a családorvosok által kiírt elektronikus receptekre már maguk is be tudják szerezni azokat – fejtette ki Tatyjana Kozak, az ungvári városi alapellátási központ vezetője a KISZó-nak. – A nagy roham húsvétig tartott. Mióta kevesebben érkeznek az ország belsejéből, stabilizálódott a betegszám. Több daganatos beteg külföldi kezeléséhez készítettük el a szükséges iratokat. Jelenleg az ungvári Bagolyvárban, a megyeszékhely legnagyobb önkéntes segélyközpontjában dolgozó családorvosokon keresztül jutnak el a szakorvosokhoz azok, akiknek erre szükségük van, azon belül pszichológiai támogatáshoz. Mivel az idő kimelegedett, kevesebb lett a felső légúti panasz is, amelyből márciusban még rengeteg volt, ugyanis a hosszú út során a menekülők, főleg a gyerekek közül sokan megbetegedtek. Mára a szféra dolgozói is alkalmazkodtak az új körülményekhez és olajozottan zajlik a jövevények ellátása.

Annak érdekében, nehogy felüsse fejét valamilyen fertőzés, a  megyei fogyasztóvédelem rendszeresen monitorozza a menekültek lakhelyét mind egészségügyi, mind járványügyi, mind a számukra biztosított élelem biztonsága szempontjából. Az Állami Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Szolgálat illetékesei 277, belső menekültek élelmezését ellátó egységet és 341 ideiglenes tartózkodási helyet ellenőrizték, amelyek 83%-a megfelelt a követelményeknek. Ahol szabálytalanságot találtak, azt elhárították, s az ismételt vizsgálódások során azok már megfeleltek a szabványoknak, derült ki. Timcsik Viktóriától, a megye főepidemiológusától megtudtuk, hogy a menekültek közül többen koronavírus-fertőzéssel érkeztek megyénkbe.

– Amikor az Ungvári Nemzeti Egyetem sportcsarnokában és a Junyiszty sportcsarnokban elszállásoltak között felütötte fejét a fertőzés, a tömeges megbetegedés elkerülése érdekében azonnal elszigeteltük a covidosokat – a legenyhébb tüneteket produkálókat is –, többen a megyei infektológiára kerültek. Jelenleg hét pácienst ápolnak kórházban. A háború háttérbe szorította a koronavírust, de az sajnos nem tűnt el. Ám míg márciusban a menekültek, jelenleg már inkább a helyi lakosok körében regisztrálunk fertőzötteket. Az oltópontok száma csökkent, de továbbra is van lehetőség vakcinálásra. Aki szeretné felvenni a Covid-oltást, hétköznap felkeresheti az 1. számú poliklinikát. Pénteken például hetvenen éltek a lehetőséggel.

– Munkácson több mint 22 ezer menekült kapott elhelyezést, közte 6 ezer gyerek. A más régiókból érkezett kiskorúak köréből az elmúlt egy hónapban 1200 járóbeteget regisztráltunk. Sürgősségi ellátásra havi szinten 25-en szorulnak, s ugyanennyi kicsinek van kórházi ellátásra is szüksége – közölte lapunkkal dr. Biró Erzsébet, a Munkácsi Megyei Gyermekkórház főorvos-helyettese. – Egy olyan kisgyereket is elláttunk, akinek az egyik kezét súlyosan megsebesítette egy lövedék. De a gyerekpatológiák többsége semmiben sem különbözik a helyi gyerekek megbetegedéseitől.

 

A megyeszékhelyen a városi tanács, az Ungvári Nemzeti Egyetem orvosi karának és diákjainak kezdeményezésére a városi gyermekkórház rehabilitációs központjának bázisán (Rákóczi Ferenc utca 5.) létrehoztak egy egészségügyi központot, melyben önkéntesek nyújtanak segítséget a rászoruló menekülteknek. A szakemberek 9-től és 16 óráig (kijevi idő) konzultálnak a betegekkel, állítanak ki számukra elektronikus recepteket, adnak beutalót szükség esetén különféle szakemberekhez, látják el őket humanitárius adományokból származó gyógyszerekkel.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó