A jó masszázs felpezsdíti a testet és a lelket │KISZó-interjú

Az egészség érték, melyet folyamatosan változó világunkban nehéz megőrizni, hiszen felgyorsult életmódunk rengeteg terhet ró ránk. Hasznyuk Bernadett egy éve foglalkozik masszázzsal. Ungvári szalonjában számos vendég megfordult már. Keze alatt szinte újjászületik az ember. Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat és serkenti a vérkeringést.

Varga Brigitta

– Nemrég szereztem diplomát az Ungvári Nemzeti Egyetem fizioterapeuta szakán – kezdi a beszélgetést Bernadett. – Arra törekedtem, hogy folyamatosan tanuljak valami újat, így elvégeztem négy tanfolyamot, elsajátítottam a klasszikus, arc-, hát-, valamint cellulit (nararncsbőr) elleni masszázs technikáját, részt vettem egy anatómiai képzésen is.

– Szerinted miért van szükség masszázsra?

– A masszőr alapvetően az izomzat és az ízületek rendellenességeit kezeli, arra törekszik, hogy a nem megfelelő életvitelből adódó izomelváltozásokat különböző technikákkal helyreállítsa. Ezek a rendellenességek alapvetően kétféle módon jelentkeznek: egyrészt abból adódóan, hogy az emberek többsége nagyon keveset mozog. Az ülő munka során, vagy a gépkocsiban töltött idő alatt nagyon monoton módon használjuk az izomzatunkat, ami helytelen testtartáshoz vezet. Ennek következtében egy idő után hátfájdalom jelentkezik, de emésztési zavarok, fejfájás is felléphet. Hosszútávon ízületi kopások vagy akár sérv is kialakulhat. A másik negatívum a kevés mozgás. Nagyon sokan elhanyagolják a nyújtási gyakorlatokat, amik szintén kiemelten fontosak ahhoz, hogy megőrizzük izomzatunk épségét.

A masszázzsal célzottan azokra a területekre koncentrálhat a masszőr, ahonnan a fájdalom ered.

Megmozgatva az ízületeket, illetve helyreigazítva a csigolyákat, a vállakat, a rendszeres kezelés elősegítheti, hogy visszanyerjük a természetes testtartást.

– Milyen problémákkal fordulnak legtöbbször masszőrhöz?

– Van, aki azért jön hozzám, mert valami problémája van, fáj a háta, nyaka, combja, le vannak tapadva az izmai, izomcsomói vannak vagy meghúzta valahol az izomzatát. Mások azért jönnek, mert szeretik, élvezik a masszázst. Tavasszal a lányok körében rendkívül népszerű a narancsbőr elleni kezelés. E rendellenesség előidézője a bőr szöveteinek elégtelen vér- és nyirokkeringése, a lelassult anyagcsere. A legtöbben már akkor szánják rá magukat a kezelésre, amikor a test jelentős felületén látható a narancsbőr (comb, csípő, has, derék). A leghatásosabb, ha valaki heti 2 alkalommal egy kúrát, vagyis legalább 14 kezelést csinál végig. Ezt követően az eredmény szemmel látható és tapintható, a fogyás centiméterekben is mérhető lesz. A cellulit masszázs során alkalmazott technikák serkentik a kezelt területek vér- és nyirokkeringését, fokozzák az anyagcsere-folyamatait. A javuló anyagcsere segíti a zsírsejtekben felszaporodó pangó folyadék (ödéma) kiürülését, javítja a kötőszöveti rostok rugalmasságát, feszességét. Az alakformáló masszázs hatására a kezelt terület kontúrosabbá, formásabbá válik.

– Miben tud segíteni még a masszázs?

– Számtalan jótékony hatása van. Az arcmasszázs hatására láthatóan kisimulnak a ráncok, üde lesz az arcbőr.

A teljes testet érintő masszázs eredményeként csökken a vérnyomás, a pulzus, javul a keringés, a nyirokáramlás, elősegíti a méreganyagok ürülését, serkenti az endorfintermelést, és a fájdalmat is enyhíti.

Mindezek mellett sokkal jobb lesz az illető közérzete. Amikor a masszázs végeztével látom, hogy a vendégeim testileg és lelkileg egyaránt szinte újjászületnek, tudom, hogy jól dolgoztam.

– Mikor nem javasolt a masszázs?

– Rengeteg betegség, tünet van, amikor nem szabad masszíroztatni: akut, gyulladásos állapot; fertőző megbetegedések, influenza; daganatos megbetegedés; túlzottan magas vérnyomás, szívbetegség; csontritkulás előrehaladott állapota esetén; műtét után 6 hétig.

– Milyen hatással van a háború a munkára?

– Sok kollégám elutazott külföldre, miközben az ügyfélkör jelentősen bővült.

Ungváron a regisztrált menekültek száma elérte a 60 ezret. Ennek következtében a mi munkánk is több lett.

– Hogyan látod, az emberek szívesen költenek egészségük érdekében?

– Változó. Aki tudja, hogy ez segít, az nem sajnálja erre a pénzt. Sokan azonban csak ki szeretnék próbálni, a kíváncsiság hajtja őket. Az első alkalom után várják a csodát, azonban tényleges eredmény csak egy teljes kúra elvégzése után várható. Hát- és arcmasszázs esetében ez 10 alkalmat jelent. A kúra végeztével javasolt havonta legalább 2-3 alkalom, fél év eltelte után pedig a kúra megismétlése.

– Mennyire fontos része az életednek a munkád?

– Meghatározó szerepe van, ugyanis hetente hat napot a szalonban töltök. Imádom a munkámat. Ezt a vendégek is érzik, mert arra törekszem, hogy ők jól érezzék magukat nálam. Beszélgetek velük, ötleteket adok nekik, hogyan és mit tehetnek még a jobb eredmény elérése érdekében. Ezt értékelik és visszajárnak hozzám, ajánlanak ismerőseiknek, barátaiknak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó