Két meccsen félmillió hrivnya – foci a jótékonyság jegyében

Hosszú idő után adott ismét futballmérkőzésnek otthont a Minaj Aréna. A harmadik hónapja tartó háború miatt teljesen leállt az ukrán sportélet, de Minajban már 2021 nyara óta nem teltek meg a lelátók, miután a Premier Ligába egy éve feljutó Ung-vidéki alakulat a megyeszékhely Avangard-stadionjában játszotta a mérkőzéseit.

A mostani találkozó jótékonysági célokat szolgált. Valerij Pereszoljak klubelnök kezdeményezésére az egykori és mai játékosokra épülő kárpátaljai válogatott a Premier Liga ismert futballistáival és egykori neves játékosokkal kiálló ellenféllel mérkőzött. Ez már a második ilyen gálameccs volt, egy héttel korábban Ilosván rendeztek hasonló jótékonysági összecsapást.

Jótékonysági focimeccset rendeztek Ilosván egykori sztárok részvételével

Azon 85 ezer hrivnyát sikerült összegyűjteni. A házigazda Ilosvai járás válogatottja a Minaji FC csapatát látta vendégül, melynek színeiben pályára lépett a klub új vezetőedzője, az egykoron a Dinamo Kijevet is erősítő Volodimir Saran vagy éppen a kijevi sztárklub korábbi közönségkedvence, Makszim Sackih, aki profi karrierjét Ungváron, az azóta megszűnt Hoverlában fejezte be. Ráadásul mindketten eredményesek is voltak a gólgazdag, 7–7-es döntetlent hozó mérkőzésen. Az ilosvai találkozóra majd ezren látogattak ki, ami azt jelzi, a sportbarátoknak igencsak hiányzik a futball.

A bajnokság véget ért, de a Minaji FC edzésbe állt

Az Ungvár melletti Minajban is szép számmal jöttek össze a szurkolók, akik közelről láthatták a Dinamo Kijev és a szovjet válogatott egykori sztárjait. A kelet-ukrajnai harctéren harcoló kárpátaljai katonák megsegítését célzó meccsen szerelést húzott magára az 1988-as Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetelő Lobanovszkij-féle szovjet válogatott három tagja is: Olekszij Mihajlicsenko egykori szövetségi kapitány, Oleg Protaszov és Anatolij Demjanenko is. De újra pályán volt Volodimir Saran, Makszim Sackih vagy éppen Jevhen Szeleznyov is. A házigazda kárpátaljai gárdában pedig ismét láthattuk focizni a profi karrierjét már befejező Mihajlo Kopolovecet, Vladiszlav Mikuljakot és Bobal Mátyást is, vagy éppen a kilencvenes évekbeli Zakarpattya csapatkapitányát, jelenleg a Minaj Akadémiáján dolgozó Tarasz Tulajdant és az egykori kárpátaljai mestercsapat közönségkedvencét, Miroszlav Bundast. A gálameccs hangulatú találkozó 4–4-es szünet után 10–5-ös Premier Liga-győzelemmel zárult. Ám ami ennél fontosabb, hogy a közönség adakozásából közel 250 ezer hrivnya gyűlt össze, elárverezték Szeleznyov és Sackih mezét is, a klubelnök pedig további 110 ezer hrivnyát ajánlott fel, így 400 ezer hrivnyát sikerült átadni a kárpátaljai katonák támogatására. Valerij Pereszoljak, a minajiak klubvezetője, aki korábban már több hasonló felajánlást is tett, egy Nissan Patrol terepjárót is odaajándékozott a seregnek.

 

 

Forrás:
KISZó/Dunda György/Fotók:Minaji FC

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó