Menekültszállásokon oltanak az egészségügyisek Kárpátalján

Immunizálják a belső menekülteket Kárpátalján. Az oltások beadását az áttelepültek ideiglenes tartózkodási helyére szervezik – jelentette be Anatolij Psenicsnij, a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

„Minden intézménybe ellátogatunk, ahol belső menekülteket szállásolnak el. Az orvosok és a járványügyi szakorvosok naprakész információval rendelkeznek az oltások elérhetőségéről és típusairól, azok ütemezéséről” – mondta Psenicsnij.

Hozzátette, ehhez nem kötelező szerződést kötni a családorvossal, ám lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot, amennyiben az illető rendelkezik az oltási előzményeivel.

A magánszektorban élő, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek a legközelebbi családorvosi rendelőben kaphatnak védőoltást – fejtette ki Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa.

„A fő figyelmet a 6 éven aluli gyerekekre fordítjuk. A diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, szamárköhögés, vérérzékenység, kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltások élveznek előnyt. A felnőttek diftéria, tetanusz és igény szerint a koronavírus elleni védőoltást is megkaphatják” – mondta Timcsik.

A főepidemiológus hangsúlyozta, elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre vakcinák.

„Fontos, hogy tudjuk, mely betegségek ellen kaptak utoljára védőoltást a gyerekek és a felnőttek egyaránt” – mondta, megjegyezve, hogy erről mindenki a saját háziorvosától kaphat tájékoztatást.

Amennyiben semmilyen információ nem áll rendelkezésre, a WHO és az egészségügyi minisztérium javaslata szerint minden oltást kiegészítő adagként kaphatnak meg.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó