Tartalmas délután a Munkácsy Mihály Magyar Házban

A Munkácsy Mihály Magyar Házban a hétvégén menekült édesanyák és gyermekeik számára rendeztek egy fantasztikus délutánt. Bár az alkalmat szabadtérire tervezték, a kedvezőtlen időjárás ezt megakadályozta, ám a jókedvet egyáltalán nem. Több tucat gyerek gyűlt össze a Magyar Házban, s amíg velük kézművesek foglalkoztak, addig az édesanyák számára Lucsok Péter Miklós, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke tartott előadást. A beszélgetés témája a Lelki támasz háború idején volt.

Hegedűs Csilla

– Ma a Munkácson elszállásolt, belső Ukrajnából menekült édesanyák és gyermekeik számára anyák napjához kötődően szerveztünk egy tartalmas délutánt. A gyerekekkel a Szeress és tedd a jót Jótékonysági Alapítvány munkatársai, illetve Papp Viktória, beregszászi kézműves foglalkozott. Előbbiekkel pamutbabákat és papírvirágokat készítettek, Viktória pedig a nemezelés világába vezette be őket – a finom, színes gyapjúból kígyót és egyéb figurákat sodortak. Azok s gyerekek, akik igényelték, az arcukat is kifestették, tehát nagy volt az öröm – mondta Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere.

– A közeljövőben terveznek-e hasonló programokat?

– Természetesen. A következőre május végén kerülne sor, amikor is egy kiállítást fogunk rendezni az ideiglenesen itt-tartózkodó művészek által készített alkotásokból.

Miközben a gyerekek jól szórakoztak, az édesanyák Lucsok Péter Miklós előadását hallgatták.

– Elmondtam nekik, a gondviselés vezeti őket, a Jó Isten gondoskodik róluk a háborúban, és erőt ad nekik. Egyikük megjegyezte, úgy érzik, Kárpátalján biztonságban vannak, ezért megnyugodtak, béke költözött a szívükbe. Ez nagyon megérintett engem is, mert Kárpátalja valóban egy olyan hely, ahol felekezettől, nemzetiségtől függetlenül megtanultunk békében együttélni. Ők ezt most megtapasztalták. Nagyon fontosnak tartottam ezt a beszélgetést, mert megkönnyebbül az ember lelke, ha kibeszéli magából a sok fájdalmat, szörnyűséget. Ezért a jövőben is szeretnénk ilyen, gyógyító programokat szervezni, hogy mihamarabb elfelejtődjön ez a szörnyűség, ami most zajlik – jegyezte meg Lucsok Péter Miklós.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó