Hol lehet a legjobban megélni a nyugdíjból? │KISZó-háttér

Ukrajna a sereghajtó.

A Picodi.com elemzői 44 ország nyugdíjasainak körülményeit elemezték, hogy ellenőrizzék, havi juttatásuk vajon elég-e a minimális kényelmük biztosításához.

Magyar Tímea

Az analitikusok a szépkorúak állami, tehát szolidáris rendszer által biztosított havi apanázsát vették górcső alá. Mint kiderült, vannak államok, amelyekben a nyugdíjakból nem vonnak le sem adót, sem egyéb szociális járulékot. Vannak, amelyekben a nyugdíjat jövedelemnek tekintik, amely után adót vonnak le. És léteznek olyan országok is, ahol állami egészségbiztosítási járulékot vetnek ki a nyugdíjakra. Hogy informatívabb legyen a tájékoztató, a szakértők a nettó összegeket hasonlították össze, vagyis azt, amelyet a nyugdíjas ténylegesen a számlájára vagy kézhez kap.

Az összehasonlítás rávilágított, hogy Norvégiában a legmagasabb a havi nyugdíj – 2017 dollár. Nem panaszkodhatnak a svájci (1913 dollár) és az amerikai (1663 dollár) idős emberek sem.

Ukrajnában a hivatalos adatok szerint több mint 8 millió szépkorú kap öregségi nyugdíjat, átlagosan 3539 hrivnyát, azaz 123 dollárt.

Ezzel a vizsgált országok sorában az utolsó helyen állunk. Hasonlóan sovány juttatásból kénytelenek megélni az albán ($144) és a moldovai ($143) idősek is.

Számos országban kötelező és önkéntes magánnyugdíjpénztárakban is gyűjtik megtakarításaikat az emberek, amit életük alkonyán használhatnak fel, egy összegben vagy részletekben kiváltva azt, ezzel kiegészítve az állam által biztosított megélhetésüket. Ukrajnában egyelőre nem kerültek bevezetésre a nyugdíjbiztosítás kötelező formái. Bár magánnyugdíjpénztárak itt is nyíltak, azok szolgáltatásával egyelőre igen csekély számú ember élt.

Mi kerül a bevásárlókosárba?

Az elemzők ezek után összeállítottak egy feltételes élelmiszerkosarat, amelyet havi szinten minden koros embernek meg kellene tudni venni, majd ennek költségét összehasonlították az átlagnyugdíjjal. A kosár tartalma: kenyér, tej, joghurt, tojás, rizs, túró, hús, hal, gyümölcs és zöldség. Ez a lista az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az egészségügyi minisztériumok idősek táplálkozására vonatkozó ajánlásain alapul:

• kenyér (12 db. 500 grammos) — 200 hrivnya;
• rizs (3 kg) — 98 hrivnya;
• tojás (20 db) — 81 hrivnya;
• tej (12 l) — 340 hrivnya;
• joghurt (5 l) — 385 hrivnya;
• sajt (1,5 kg) — 311 hrivnya;
• hús (3 kg) — 322 hrivnya;
• hal (3 kg) — (630 hrivnya);
• gyümölcs (9 kg) — 255 hrivnya;
• zöldség (15 kg) — 383 hrivnya.

Kiderült, hol elég a nyugdíj a minimális szükségletekre

Nyilván minden egyes embernek megvannak a saját étkezési szokásai, amelyeket mind az adott ország, mind a családja, mind az egészségi állapota befolyásol. Ezért az elemzők ugyanazokat a termékeket vették górcső alá, s hasonlították össze, hogy az áltagnyugdíj hány százalékát kell beszerzésre fordítaniuk.
A havi juttatás és a termékek árának legkedvezőbb viszonya ezek szerint Norvégiában, Ausztriában és Franciaországban tapasztalható. Náluk az alapvető élelmiszerek a koros emberek jövedelmének 13,4, 13,7, illetve 14,3 százalékát emésztik fel. Az alábbi táblázatból a többi államban élő nyugdíjas helyzete is jól látható.

A nyugdíjuk hány százalékát költik élelmiszerre?

Jól látható, a lista végét ismét csak Ukrajna uralja, ahol a hajlott korúak jövedelmük 84,9 százalékát kénytelenek a táplálkozásra fordítani. De Fehéroroszországban és Albániában se jó öregnek lenni, ott 76,7 és 72,8 százalék megy el élelmiszerekre. És akkor még nem beszéltünk a kommunális díjakról vagy a gyógyszerekről…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó