Háború: hiánycikk lehet a só Ukrajnában

Az ország egyik legnagyobb sóbányája, az Artemszol a háború miatt több mint egy hónapja leallította a termelését, aminek következtében sóhiány alakulhat ki Ukrajnában – közölte az UNIAN ukrán hírportál. 

“A sóbánya határozatlan időre felfüggesztette a termelést. Az ágyúzás folyamatos, az adminisztrációs épület részben megsemmisült. Közvetlen találatok érték a tárnákat, anyagraktárakat. A gyártási folyamat ellehetetlenült. Nem fogjuk veszélybe sodorni a dolgozóink életét. Az üzem területéről evakuálták a személyzet nagy részét. Mindössze néhány irodai dolgozó és mérnök maradt a bányában” – mondta Viktor Jurin, a vállalat igazgatója egy rádióadásban. Hozzátette: áprilisban leállították a vállalkozást, mert lehetetlenné vált a késztermékek vasúti kivitele.

Az igazgató azt is elmondta, hogy áprilisban  a teljes raktárkészletet kiszállították a kiskereskedelmi üzletekbe. Amíg tartanak a harcok, az Ukrajnában kitermelt alapanyagot importból származó sóval keverik.

Az ukrajnai sógyártó leállása fél Európa ellátására hatással lehet. A magyarországi, lengyelországi, grúziai, moldovai, azerbajdzsáni és romániai fogyasztók is érezni fogják a gyártás leállását.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó